Продават на търг над 1500 вещи на Фреди Меркюри

0
Сред най-високо оценяваните предмети е реплика на короната на крал Едуард
Сред най-високо оценяваните предмети е реплика на короната на крал Едуард

Сред най-високо оценяваните предмети е реплика на короната на крал Едуард

Повече от 1500 предмета от частната колекция на Фреди Меркюри, сред които костюми, уникални вещи и непоказвани досега ръкописни текстове на песни, ще бъдат продадени на търг по-късно тази година, съобщиха от аукционната къща Сотбис, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Колекцията на фронтмена на „Queen“, която е останала почти непокътната в бившия му дом в Западен Лондон през трите десетилетия след смъртта му, ще бъде изложена публично в британската столица в продължение на един месец, считано от 4 август.

Преди това, през юни, най-интересните експонати от колекцията ще бъдат представени в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг, както и в Лондон.

След това огромният набор от предмети, сред които дрехи, картини и предмети от ежедневието на Меркюри, ще бъде продаден на шест лондонски аукциона, като се очаква да донесе поне 6 млн. паунда.

Предметите се продават от Мери Остин, една от най-близките приятелки на иконата, която се грижи за тях в бившия му дом - Гардън Лодж, в луксозния лондонски квартал Кенсингтън - откакто той почина през 1991 г.

"Имах радостта и привилегията да живея заобиколена от всички прекрасни неща, които Фреди търсеше и толкова обичаше", казва тя в изявление, публикувано от Сотбис.

"Но годините минаха и дойде време да взема трудното решение да затворя тази много специална глава от живота си."

Наричайки Меркюри "невероятен и интелигентен колекционер, който ни показа, че във всичко може да се открие красота, забавление и разговор", Остин добави, че процесът ще "отпразнува неговия уникален и красив дух".

Безгрешно око

Колекцията включва реплика на короната на Свети Едуард, която ще бъде използвана от крал Чарлз III по време на коронацията му следващата седмица. Тя е носена от звездата на сцената през 80-те години на миналия век.

Придружаващото я наметало от изкуствена кожа, червено кадифе и кристали е изработено от приятелката на певицата и дизайнер на костюми Даяна Моузли.

Меркюри носи и двете облекла на известния концерт „Live Aid“ през 1985 г. и на финалните изпълнения на "God Save The Queen" по време на последното си турне на „Queen“ през 1986 г. Смята се, че цената на облеклата може да достигне до 80 000 паунда.

Непоказвани досега ръкописни текстове на песента на групата "We Are The Champions" също ще бъдат пуснати в продажба.

Черновата на текста, която се простира на девет страници, се оценява на 200 000 до 300 000 паунда.

Сред другите предмети, които ще бъдат изложени, са произведения на изкуството на Пабло Пикасо и Анри Матис, вековен настолен часовник „Faberge“ със скъпоценни камъни, нефрит и емайл, както и старинна японска гравюра на дърво.

"Колекцията на Фреди Меркюри е проява на творчеството, вкуса и безпогрешния поглед към красотата на един изключителен човек", заяви Дейвид Макдоналд от „Сотбис“.

Мери Остин ще дари част от приходите от търга на „Mercury Phoenix Trust“ , основан от останалите от групата „Queen“ - Брайън Мей, Роджър Тейлър и техния мениджър Джим Бийч, за да подкрепи инициативите за борба с ХИВ/СПИН, както и фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари