"Продай си бъбрека" или как най-бедните се справят с планината от дългове

0
Тази спирала е добре позната в България, където рекламните блокове са осеяни с предложения за лесна и бърза промяна на живота
Тази спирала е добре позната в България, където рекламните блокове са осеяни с предложения за лесна и бърза промяна на живота

Не можеш да си покриеш нещо повече от основните нужди. Обръщаш се към финансова институция за кредит. Следва бърз кредит. Тази спирала е добре позната в България, където рекламните блокове са осеяни с предложения за лесна и бърза промяна на живота

В окръг Тива в южносибирския регион на Русия, в близост до границата с Монголия, животът на кредит не е просто възможност, а правило, пише руската служба на Радио Свободна Европа.

Преди 10 години Надежда Сат тегли кредит за кола.

„В Тива има разходи, за които просто трябва да теглиш кредит. Така е с колата. Общественият транспорт е трагичен, нямаме градски влакове, трамваи или тролейбуси. Нормалните автобуси се движат спорадично. А да събираш пари за кола не е реалистично, защото те поскъпват постоянно“, казва Надежда, която живее в столицата на провинцията Кизил.

Тя не е искала да си купи кола, просто за да я има, а защото синът ѝ започва да ходи на детска градина. Заради проблемите с детските градини и недостига на места в тях тя чака дълго време, за да запише детето си. Накрая това все пак се случва, но градината се намира на 11 км от дома ѝ на място, до което няма обществен транспорт.

Надежда си купува вносна кола на старо на кредит, който изплаща в рамките на пет години. Малко по-късно обаче голямата ѝ дъщеря завършва, но възможностите за висше образование в града са нулеви, което я кара да я изпрати в институт в друг регион. И тегли нов кредит.

„Така че в последните 10 години изплащах кредити, с които взех кола, за да може синът ми да ходи на детска градина и за да дам образование на дъщеря си“, казва Надежда и подчертава, че 40% от семейните доходи са отивали само за вноските по кредитите.

Всъщност ситуацията на Надежда е от най-благоприятните в региона. Изследване на приближената до Кремъл организация "Общоруски народен фронт" показа, че Тива е регионът, в който населението е в най-тежка икономическа ситуация, а местните хора отделят средно 78% от доходите си за покриване на заеми.

„Това шокиращо число идва от сериозно изследване. Задлъжнялост от 40% е много зле, а тук имаме 78%. Това означава, че за всеки 10 000 рубли (233 лева), които получават, те дават 8000 (187 лева) за дълговете си“, казва проф. Валери Миронов, който преподава икономика във Висшето училище за икономически науки в Москва.

Спиралата на дълга

Влошената икономическа ситуация задвижва още по-силно бума в бизнеса на микрокредитите и бързите кредити.

„Те се рекламират много агресивно. Обещават ти кредити с 1% лихва, но не всички разбират, че става въпрос за 1% лихва на ден. Хората обаче са уморени от това, че не могат да си позволят нищо и живеят от заплата до заплата. Затова и теглят кредити без да мислят какво ще последва“, казва живеещата в Тува Аяна Монгуш.

Чечек Сарюглар попада в кредитната спирала през далечната 2008 г. Години наред 20 000 рубли (460 лева) от месечната ѝ заплата отиват директно в банката. В някои месеци обаче тя не може да покрие дълга си и се налага да ползва бързи кредити. Тогава започва да пропуска плащания, лихвите по тях скачат, а колекторите започват да я преследват.

„Звъняха по цели дни и нощи. Казваха „знаем къде живееш, познаваме семейството ти, продай си бъбрека“, спомня си Чечек. Всичко това я докарва до стрес и депресия. Тя започва да пие, а в главата ѝ минават и мисли за самоубийство.

В крайна сметка тя успява да си стъпи на краката, спира с пиенето, а днес вече живее с новия си съпруг. Едва в началото на 2021 г. обаче тя успява да изплати банковия си заем. Плащането на бързия кредит все още продължава.

„Сега е малко по-лесно, защото общите ни приходи за месец са около 40 хиляди рубли, а мога да изкарвам допълнително с шивашки услуги. Децата ми вече се изнесоха и се издържат сами. Още дължа пари и колекторите ми звънят, но вече не ме притеснява толкова“, казва Чечек.

Най-висока безработица и най-ниски заплати

Освен високите нива на дълговете на местното население, данните от Министерството на труда показват, че безработицата от 23% в Тива е сред най-високите в страната. В окръга 34.1% от хората живеят под прага на бедност.

По думите на президентката на Националната асоциация на колекторите на дългове Елмана Мехтиева ситуацията в Тива е особено тежка, защото заплатите са много ниски.

„Ситуацията не е нова, но трябва да ѝ се обърне внимание“, казва тя.

Средната заплата в региона е 37 хиляди рубли (865 лева) на месец, а официалната безработица е 12%.

„Реално хората просто оцеляват. Ако искат дори минимално да повишат стандарта си на живот – да си купят нов хладилник или миялна машина, трябва да теглят кредит. Трябват сериозни суми, за да пратиш децата на училище или да им купиш дрехи за зимата. Много е тежко. Не се теглят кредити за нова Тойота или Ауди. Хората теглят кредити, защото просто нямат никакви пари“, казва местната жителка Аяна Крума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари