Пробутват ни наливана в гаражи чешмяна вода за минерална

0
Половината бутилки са с подвеждащи етикети
Половината бутилки са с подвеждащи етикети

Бутилирана в гаражи чешмяна вода се продава за минерална, съобщи Емил Георгиев, председател на федерацията на потребителите в България.

И поясни, че нередовните търговци използват шишета на известни марки и производители, а продуктът се търгува на по-ниска цена. Експертът обясни, че тази практика е само част от сивия сектор в бранша. Точна статистика обаче колко са нелегалните търговци няма. За пример Георгиев даде сигнал, получен във федерацията, за 3 гаража в Хасково, където са затваряла и продавала чешмяна за минерална вода.

Проверка на федерацията показва, че около половината от бутилираната минерална вода в търговските вериги е с подвеждаща информация. Според изследване, при което на случаен принцип са избрани над 15 търговки марки, при повече от 10 са открити нарушения. Сред тях са липса на наименование на кирилица, подвеждаща информация на етиката, не е посочено находище, както и не е поставен надписът „Не подходящо за всекидневна употреба“. Освен това се използват географски означения за трапезни води, което е напълно забранено и подвежда потребителите. По информация на експертите основен проблем е, че при някои производители не е написано съдържанието на флуор, който може да бъде опасен, ако е в големи количества.

Специалисти твърдят, че около 400 млн. литра се предлагат на пазара годишно, заяви още Георгиев. Той уточни, че на човек от населението се пада по 57 л за година. По думите му от тях около 50% са с подвеждаща информация на етикета. Това нарушава няколко европейски регламента, за което от организацията мислят да сигнализират Европейската комисия. Очаква се следващата седмица юристите на федерацията да подготвят и конкретните текстове. За всички констатирани нередности организацията е подала информация преди дни на министерството на здравеопазването. Планира се да бъде сигнализирана и прокуратурата за всичко, случващо в сектора, стана ясно още от думите на председателя.

От организацията обмислят да инспектират бутилки с минерална вода, купени от търговските вериги. Предвижда се то да се провежда в 16 области в които организацията има свои офиси. Очакванията са да се инспектират повече търговски марки спрямо предишната проверка. Освен това от федерацията предвиждат да се свържат и с акредитирана лаборатория, която да анализира съдържанието на водата.

Организацията обмисля да предложи на бутилиращите компании да поставят върху етикета емблемата на федерацията, съобщи още Георгиев. И уточни, че ще бъде разработена методология как точно ще се дава знакът. Целта е с него да се гарантира на потребителите качеството на продукта. Той ще се дава само по желание на дадена компания, като тя няма да заплаща никакви такси, за да го поставя.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари