Община София продава минералната вода по-евтино от чешмяната

0
Столичната община дава минералните води от осем извора в Софийското поле на потребители доста по-евтино от чешмяната вода
Столичната община дава минералните води от осем извора в Софийското поле на потребители доста по-евтино от чешмяната вода

Столичната община дава минералните води от осем извора в Софийското поле на потребители доста по-евтино от чешмяната вода

Това стана ясно от доклад на Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" пред комисията по бюджет и финанси. Той предложи общината да вдигне таксата като изравни двете цени, но предложението бе отхвърлено от ГЕРБ-СДС, пише Дневник.

Таксата, която се плаща по действащата тарифа на общината за минерални води за питейно-битово водоснабдяване, което включва и бутилиране, с температура до 30 градуса, е 0.90 лева за куб.м (или 1000 л). Абонатите на "Софийска вода" плащат само за доставка на същия обем чешмяна вода 1.53 лева. Към тази сума се добавя пречистване и отвеждане на отпадъчни води и цената става 2.44 лева за куб.м.

Действащата тарифа за таксите за минерална вода е приета от Столичния общински съвет (СОС) през 2016 г. Тогава държавата прехвърля безвъзмездно за ползване на Столичната община осем минерални извора за срок от 25 години. Това са "Център", "Баталова воденица", "Лозенец", "Овча купел", "Надежда", "Свобода", "Панчарево" и "Железница". В списъка не са включени изворите в Горна баня и Банкя, които са дадени на концесия от Министерството на околната среда и водите.

В тарифата на общината таксите за минерална вода, когато е за "профилактика в обекти, които не са лечебни заведения", като къпални, басейни, аквапаркове, са още по-ниски: 0.40 лева/куб.м при температура на водата до 30 градуса, 0.50 лева/куб.м - до 50 градуса и 0.60 лева - над 50 градуса.

Потребители на топлите води от осемте извора, предоставени на общината, са обекти като развлекателния комплекс с аквапарк "Възраждане" - 34 690 куб.м годишно, Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация "Овча купел", която не работи - 45 386 куб.м годишно, Централната минерална баня, която също не работи, както и частни фирми. Например две от тях са получили разрешение да ползват топлата минерална вода от извор "Тунела" в Панчарево. Едната - "Венцислав Василев 2001" ООД, държи обществената баня там и черпи 15 768 куб.м годишно, другата - "М.К.77" ЕООД, има център за релакс с минерален басейн и получава 12 742 куб.м годишно по тарифата на общината.

"Тази тарифа е от 2016 г. и за това време всички цени са се променили. Не може таксите, които взима Столичната община от потребителите да са различни спрямо другата форма, по която общината доставя питейни води - като концедент на "Софийска вода".

С този мотив Белев предлага минералните води до 30 градуса да се плащат на общината от потребителите на цени, равни на тези за доставка на "Софийска вода" - по 1.53 лева/куб.м, а не по 0.90 лева, както е сега. По този начин общината ще получава малко по-големи приходи и те ще могат да се ползват в тази кризисна година, добави Белев.

При гласуването в комисията предложението беше отхвърлено от представителите на ГЕРБ-СДС, а от БСП се въздържаха. "От доклада (на Тома Белев) не се убедих, че са налице обстоятелства, които обуславят увеличаване на таксите. Използваното сравнение с цените на "Софийска вода" няма как да се вземе предвид, защото концесионерът е задължен да поддържа ВиК-мрежата и да подобрява качеството на услугата и разходите се остойностяват", възрази Георги Георгиев от ГЕРБ, който е председател на бюджетната комисия на СОС. Държавната тарифа с такси за същата дейност са по-ниски от тази на Столичната община, добави той.

Чрез по-ниските такси на тарифата за ползване на минералните води в София спрямо питейната чешмяна вода, може да се окаже, че се извършва "непозволена държавна помощ", отбеляза Белев. Държавата само е предоставила на общината да ползва осемте находища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари