Присовските завои край Велико Търново ще се обезопасят с ново трасе

0
Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново
Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново Снимка: АПИ

Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново

Областното пътно управление-Велико Търново обяви обществена поръчка изработване на разширен идеен проект с извършването на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново-Габрово - от км 105+430 до км 107+900.

Отсечката е от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 450 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението ѝ е 100 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 5 август.

Изпълнителят ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе, с вариантни решения, да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план.

Въз основа на одобрения идеен проект след това ще може да се възложи изработването на технически проект, а след това и строителство на трасето. В момента участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно.

Определена е като отсечка с концентрация на пътнотранспортни произшествия. По данни на МВР - сектор „Пътна полиция“, в периода от 2009-2019 г. са станали 181 пътни инцидента.

С изместването на първокласния път в района на Присовските завои ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът, като се осигури безконфликтно преминаване на транзитния и местен транспортен поток, ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите.

Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари