Прибират джиесемите при избора на владика в Русе

0
Прибират джиесемите при избора на владика в Русе
Снимка: Личен архив

Джиесемите на 24-мата избиратели, които ще участват в избора за нов Русенски владика тази неделя, ще бъдат прибрани при представянето на личните карти.

Това съобщи вчера протосингелът на Русенската митрополия архимандрит д-р Виктор. Всеки мобилен телефон ще бъде поставен в отделен плик с името на притежателя му. Целта е да не се допусне оказване на влияние по време на избора.

Архимандрит Виктор каза още, че съгласно устава на Българската православна църква не са разрешени никакви чавки или кръстчета по бюлетините. Името на избрания кандидат ще се огражда със син химикал. Самите бюлетини ще бъдат отпечатани от принтера на митрополията.

До избора на нов владика се стигна, след като патриарх Неофит подаде оставка като временно управляващ Русенската епархия. Изборната листа включва 9 епископи, които са подредени според времето на ръкополагането им - Крупнишки епископ Инокентий, Месемврийски епископ Иаков, Тивериополски епископ Тихон, Стобийски епископ Наум, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий и Главиницки епископ Йоан.

Епархийският избор ще бъде в сградата на митрополията след отслужването на света божествена литургия в Катедралния храм „Света Троица”, която ще започне в 9 часа.

На първия тур избирателите ще заграждат две имена. След това цялата документация ще бъде изпратена в Светия синод и следващата неделя – 23 март, в София ще заседава Светият синод в пълен състав. Тогава ще бъде избран един от двамата излъчени от епархийските избиратели.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари