През какво е преминал Боян Петров?

0
Има диабет тип 1 и два пъти е преборвал рака
Има диабет тип 1 и два пъти е преборвал рака

Роденият през 1973 г. Боян Петров е баща на две деца.

Жената до него е Радослава Ненова, родом от Русе.

Към 2017 г. Боян е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра - общо 10 . 

Освен алпинист, той е зоолог, еколог и спелеолог, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей.

Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима  активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров е спечелил не една житейска битка досега.  

Два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г.  при катерене в Алпите пада и си чупи крак . На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. 

През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.

След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил.

Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота .

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

В момента хиляди хора се молят да се върне жив и здрав!

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари