Преработвателите на слънчоглед са против забраната за внос от Украйна

0
Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара
Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара

Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара

Временната забрана за внос на суровини от Украйна събра на среща земеделският министър и преработвателните на слънчоглед. От сектора се обявиха против забраната. Основното им притеснение е, че произведеният у нас слънчоглед, не е достатъчен за преработката на нужните суровини за пазара.

Складове, пълни със слънчоглед, който обаче не отива при българските производители на олио например. От бранша на преработвателните обясниха, че причината за това е непазарната цена, на която се предлага слънчогледът. От там заявиха, че предпочитат да купуват български суровини, но се налага и внос. Предимно от Румъния, Молдова и Украйна.

"Покупки от внос извършваме само, за да допълним липсващите количества, да натоварим нашите мощности или когато се предлагат непазарни цени. Тази година беше такъв случаят в изчакване на по-добри цени от нашите зърнопроизводители вносът беше в по-големи размери и останаха налични количества в страната", заяви Яни Янев - председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

В предаването “Панорама” на БНТ земеделският министър изрази притеснения за реализацията на българската реколта. Той изтъкна, че хиляди тонове слънчоглед в момента са в складовете у нас.

"В момента данните сочат, че около 40 дена са запасите на маслобойните. В България има по настоящем милион и 300 хиляди тона маслодаен слънчоглед. Има една специфика. Разликата между България и другите държави, в България проблемът е със слънчогледа. Ако слънчогледът е различен от другите култури, защото той не може да се съхранява много дълго време, качва се киселинността и той се разваля. Т. е. ние имаме в България за няколко милиарда продукция", заяви Явор Гечев - служебен министър на земеделието.

Прогнозата на бранша е, че въведената забрана не би оказала влияние на цените на слънчогледа, но ще обърка производствената програма на предприятията.

"Първите един-два месеца аз не очаквам да се отрази съществено на производството на нашите предприятия, но впоследствие те, в момента примерно при липса на предложения от вътрешния пазар и невъзможности за покупки от внос, основно от Украйна за момента, не могат да си направят следваща производствена програма, така че това е основният проблем за момента", каза още Яни Янев - председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

Във вторник Явор Гечев ще участва в Съвета на министрите по земеделие в ЕС. Очаква се тогава да се проведе и дискусия за пазара на селскостопански стоки, както и темата за забраната на вноса на суровини от Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    плюс минус
    По 3-4 лева от бутилка олио над стойността му, претъпкаха си джобовете с нашите пари. А нашите джобове пак, и пак, и пак - все повече и повече олекват.
  • 9
    2
    мм
    И след като вземат евтин слънчоглед къде е олиото на 1.50 лв значи и със скъпо зърно и евтино олиото на едни пари браво
  • 7
    1
    русенец
    “Ако слънчогледът е различен от другите култури, защото той не може да се съхранява много дълго време, качва се киселинността и той се разваля. “ Извинявам се, ама украинците сега ли го жънат този слънчоглед или си го съхраняват по някакъв начин от предишна/предишни реколти, мамицата ви мутренска? Вместо да ръсите простотии по медиите и да се надявате читателите да са по-тъпи от вас, то просто платете на когото трябва в София и правете каквото си искате, такава е практиката в Булгаристан!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари