Кирил Вътев: Украински слънчоглед влиза като румънски, но няма как да го спрем

0
Министърът на земеделието и храните е категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно
Министърът на земеделието и храните е категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно Видео: Русе Медиа

Министърът на земеделието и храните е категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно

Причината за затварянето на фермерските пазари беше, че за 20 дни в страната пламнаха седем огнища на инфлуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Русе, където откри специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в зала „Арена Русе“.

За всички, които участват на фермерски пазари, беше адски неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, след като за този кратък период ветеринарите успяха да направят над 300 000 проби и те се оказаха отрицателни, отново освободихме фермерските пазари, където остава под забрана само продажбата на живи птици и на птичи продукти“, каза министърът, предаде Русе Медиа.

Той обясни, че решението е взето след обсъждане с всички епидемиолози в страната, които са отбелязали, че струпването на хора и то на фермери на едно място, е предпоставка за разнасянето на заразата. Това беше причината за това тежко решение, което създаде напрежение в сектора, защото има много хора, които живеят точно от тази дейност – те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари, каза още Кирил Вътев.

Министърът коментира и проблемите на зърнопроизводителите. „Внос на зърно от Украйна няма по митнически официални справки. Има внос на слънчоглед, който е най-чувствителен за нас и той влиза като румънски, а ние знаем, че е украински, но няма никаква база, на която можем да го спрем. Нито пък можем да докажем, че е украински“, посочи Кирил Вътев. Той подчерта, че е трудно да се регулира пазарът по административен път.

Той беше категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно. „След 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. Съвсем скоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме на 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат“, каза Кирил Вътев.

По време на форума стана въпрос за необходимостта от намирането на работна ръка в сферата на овощарството. Според министър Вътев това е проблем, който засяга всички сектори на икономиката и обществения живот. Затова се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни.

Колкото до проблема с поливните площи, то министър Вътев бе категоричен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е много тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, тъй като до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана. Най-важното според него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    СкъсанЛявЧервенШушон до #6
    Явно, че ти харесва да те блъска Путин здраво след като го защитаваш. Хем не ви харесва живота в България, хем нищо не правите срещу виновниците. Малоумие някакво. Какво спориш с мен бе т-пунгер, изритай виновниците за мизерията ти?! Ба си т-пака!
  • 5
    6
    До скъсан шушон
    Ти пък от кога си от Се Ди Се То,Де Си Бе То или Де Пи Се То? Голям евроатлантик се извъди Изправяш се срещу Путин като един истински Тевтонски Рицар.Нашите като са абдали ще е така.Готови са да ни увътрят всички само на тях да им влезнат два легални лева през фирма в джоба.Нагласена работа ама на други цени
  • -2
    5
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Те и руския газ и нефт го вкарват вече като турски и пълним бюджета на Путин по тоя начин за да може да воюва в Украйна гадта. Затова и руската ГЕРБ и турската ДПС искат да падне дерогацията, че Нефтохима уж да работи с неруска газ която е руска и складовете препълнени със санкционирани горива да бъдат изпразнени с продажби в ЕС и напълним гушата на Путин. Всичко трябва да се изрине в мръсния канал щото е гадна русоидна сган която работи против българите.
  • 11
    4
    Данито
    ОТАВКА БОКЛУЦИИИИИ
  • 15
    3
    Мерки официални
    Мерки неофициални
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари