Прекалената консумация на натурални сокове вреди на черния дроб

1
Това показа експеримент с доброволци у нас
Това показа експеримент с доброволци у нас Видео: БНТ

Прекалената употреба на подсладени напитки и дори плодови натурални сокове вредят на черния дроб.

Това показа експеримент на БНТ. Водещи гастроентеролози и диетолози обобщиха резултатите от телевизионното проучване, които следват и световните проучвания в областта. Макар и с много малко доброволци, експериментът дори успя да регистрира и друго ново разбиране - за различната способност да се отработват и сладкото, и алкохола.

В експеримента се отзоваха 15 доброволци, които са здрави, в активна възраст, с нормално тегло и не употребяват алкохол. С един порок - сладкото.

И безпристрастното ехографско изследване закономерно регистрира неалкохолна стеатоза или омазняване на черния дроб, от складиране на прекомерните количества фруктоза. Очакван резултат за специалистите. Човек не е проектиран да яде толкова много сладко.

Проф. Красимир Антонов, клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: И органът, който му е на пътя, е черния дроб, защото той е филтърът на човешкото тяло. Натрупването на тези мазнини в черния дроб специално триглицеридите пускат един механизъм на увреждане на черния дроб.

Злоупотребата с плодове и натурални сокове също излезе рискова.

И при тях изследването показа сериозно омазняване на черния дроб. За специалистите - съвсем обясним резултат.

Проф. Донка Байкова, диетолог: Сега е модерно фрешовете, т.е. плодовете да се изцеждат. Нямат фибри и има чист глюкозофруктозен сироп естествено в натурален вид.

Без щети върху черния дроб се оказа друг от доброволците ни, въпреки сладките си пороци.

Черният дроб има различна способност да отработва както сладкото, така и алкохола. И това до голяма степен зависи от гените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари