Представяне на книгата „Литургия и живот” в Русе

0

Русенската библиотека бе домакин на представянето на книгата „Литургия и живот“ от православния църковен деятел, богослов и проповедник Александър Шмеман.

Това е един труд, който събира лекциите на известния в Западна Европа специалист по литургическо православие, посветил целия си професионален и личен живот на популяризирането на ортодоксалната идея в големия католически свят.

Събитието е част от сътрудничеството на Библиотеката с Православната библиотека при Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. Презентацията на книгата на Александър Шмеман се осъществява по Проект „Отворен прозорец към вярата“ , финансиран от Фондация „Комунитас“.

За достойнствата на научния труд на Шмеман говориха свещениците Георги Георгиев и Стефан Стефанов. Те представиха книгата в популярните й препратки към първоосновата на християнското учение, разбирано и приемано като доктрина на основни човешки ценности и ортодоксалната теологическа теория, която има свои отлики и специфика в отношението към Бог и неговите проекции в земния ни живот.

Диалогът с публиката бе главно около символиката и внушенията на православието, което се основава на органичната връзка между богослужението и вероучението на църквата. Според самия Александър Шмеман, в обикновеното си ежедневие мирянинът е далеч от теоретическите постулати и практическото им „разкодиране” на разбираем език.

Единството между теологическата материя и реалния живот, нейното обяснение трябва да започват още от най-ранна детска възраст и до голяма степен са свързани със семейството и с усещането за общност  на всички миряни с нравствеността, проповядвана от християнската религия. „Точно тези отличителни особености не се познават и много често се размиват в неясни представи за същността изобщо на  човешките ценности“, сподели отец Стефан Стефанов. В дискусията стана дума за проблемите на вероучението, за мястото на училището и семейната среда, както и на останалите институции в полезния подход към популяризиране на християнските добродетели, които са в основата на съвременната цивилизованост и общочовешките ценности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари