Представиха първата книга за арменската общност в Русе

0

Хачик Лебикян: Книгата е естествено продължение на труда на моите сънародници, събирали през годините историята на арменската диаспора 

„Арменците в Русе от XVII в. до 2022 г.“ - това е заглавието на новата книга на краеведа и изследовател Хачик Лебикян, която бе представена в Регионалния исторически музей в Русе.

Издаването ѝ е подкрепено по Програма „Култура“ на Община Русе за малки творчески проекти. Спомени, записки и архивни документи Лебикян събира от арменското училище „Месробян“, арменската църква и църковното настоятелство, арменското читалище и други арменски организации в Русе.

Книгата е организирана в 9 раздела, съдържащи обща информация за арменската общност в българските земи и в Русе, различните етно-културни организации, които са обединявали арменската общност в годините – църковното настоятелство, училището, читалището, скаутската и други обществени организации в тяхна подкрепа. Особено ценен и за самия автор е последният раздел, събрал историите на арменци, които безспорно са допринесли за развитието на града - дипломати, общественици, строители и архитекти, търговци, дарители, лекари, публицисти, писатели, музиканти, учители, биолози, икономисти.

Хачик Лебикян е личност, с която всеки град може да се гордее. А неговата гордост и обич е Русе. Много са изследванията му, посветени на родовата памет, и с голям интерес прочетох и новата му книга. Всеки мой допир до арменската общност показва дълбоките семейни ценности и трудолюбието на тези хора. Затова Община Русе подкрепя и господин Лебикян и ще продължава да съдейства за издаването на краеведска литература“, обърна се кметът Пенчо Милков към автора.

Авторът обясни, че книгата е естествено продължение на труда на неговите сънародници, които през годините също са събирали и проучвали историята на арменската диаспора в родината ни и по света. За пръв път в България книга за арменската общност пише Михран Бохосян през 1996 г. под името „Арменската цивилизация“, а през 1999 г. издава „Арменците от София“.

През 2001 г. с навършването на 1700 г. от приемането на християнството като официална религия в арменската държава, Регионалният исторически музей в Русе провежда научна конференция по темата със специалисти от цяла България – Пловдив, Стара Загора, Бургас. Техните доклади са събрани в специален сборник със заглавие „Тихите арменци“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Мъго
    Каква книга за нашата общност пък е писал този презрян нагаждач? Никой от арменците не иска да диша един въздух с него. Родния му брат, който е уважаван физиотерапевт, от 20 години отказва да му види мишата физиономия.
  • 6
    1
    Де да знам
    Идея си нямате що за долно и подмолно същество става дума. Познавам там няколко човека в квартала в който живее. Доносник още по комунистическо. Точно това дребно човече, нарочно освети филма с първите ми снимки от една трагедия в Бяла. Уж, "колеги" бяхме в един русенски вестник.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари