Пречи ли ни балканският манталитет да дишаме по-чист въздух?

0
Александър Иванов: Трябва да избием балканския си манталитет и да започнем да караме по-малолитражни автомобили
Александър Иванов: Трябва да избием балканския си манталитет и да започнем да караме по-малолитражни автомобили Видео: NOVA

Депутатите решиха данъкът върху старите коли да се вдига.

Те отхвърлиха ветото на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане и така потвърдиха вдигането на налога.

„Резултатът е 350% увеличение на данъка. Скалата предвижда два компонента, по които да се изчислява – годините на автомобила и екологичният му компонент. Ще бъде съобразен и с мощността на колата. Направих изчисление и се оказа, че нов автомобил до 5 г. и стар над 15 г. ще плащат един и същи данък. Това показва, че въвеждането му няма да доведе до онази цел, която си поставят законодателите”, коментира в „Здравей, България” депутатът от БСП Димитър Данчев, предава NOVA.

Въвежда се новият коефициент за екологичност на автомобилите. Новите, по-мощни, както и досега, ще плащат по-висок данък от по-старите, които са по-мощни. Не сме открили топлата вода – в Европа от 28 държави 20 прилагат такъв екологичен компонент, целящ подобряване качеството на въздуха. Трябва да избием балканския си манталитет и да започнем да караме по-малолитражни автомобили”, обясни от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Според Димитър Данчев обаче този закон не цели борба с мръсния въздух. По думите му най-голямото замърсяване не идва от автомобилите, а от горенето на битовите отпадъци.

„Има доста алтернативни мерки, които могат да се предложат – въвеждане на безплатен градски транспорт, стимулирането на съвместното използване на транспорта”, на мнение е той.

Според Данчев няма гаранция, че допълнителното средства от увеличението на данъка ще отидат за подобряване на качеството на въздуха.

Това не е данък, който се събира от държавата, а от общините. Те ще отговарят пред гражданите на населеното място за това”, поясни Иванов.

Димитър Данчев обаче смята, че по този начин се натоварват най-бедните хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари