Правосъдното министерство проверява ръководни кадри в Агенцията по вписвания

0
Сигнал за неправомерно въздействие върху длъжностни лица подаде здравният министър
Сигнал за неправомерно въздействие върху длъжностни лица подаде здравният министър Снимка: архив

Сигнал за неправомерно въздействие върху длъжностни лица подаде здравният министър

Министърът на правосъдието извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието във връзка с изявлението на министъра на здравеопазването.

Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения.

Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства.

По-рано в свое изявление служебният здравен министър Стойчо Кацаров отправи призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност.

Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия... Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, каза Кацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари