Стойчо Кацаров: Нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление

5
Коментар на служебният здравен министър за пенсионирането на проф. Кантарджиев и рокадите в "Лозенец" и "Александровска"
Коментар на служебният здравен министър за пенсионирането на проф. Кантарджиев и рокадите в "Лозенец" и "Александровска"

Коментар на служебният здравен министър за пенсионирането на проф. Кантарджиев и рокадите в "Лозенец" и "Александровска"

"Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни", казва в изявление министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.

Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война.

Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари