Правосъдният министър: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени

1
Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа, Венецианската комисия и ЕК, каза Иван Демерджиев
Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа, Венецианската комисия и ЕК, каза Иван Демерджиев Видео: NOVA

Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа, Венецианската комисия и ЕК, каза Иван Демерджиев

Има начин Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат сменени.

Това заяви министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев в студиото на „На фокус с Лора Крумова".

В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци”, обясни той.

По думите му по отношение на освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. „Неговото освобождаване минава през реформи във ВСС. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му”, посочи Демерджиев.

Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия”, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Тази нощ беше откраднат "Москвич-412". Смисълът все още се изяснява...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари