Атанас Славов: Нямам кандидат за поста на главен прокурор

0
По думите му ще бъде започнато разследване по сигналите срещу Борислав Сарафов
По думите му ще бъде започнато разследване по сигналите срещу Борислав Сарафов Видео: NOVA

По думите му ще бъде започнато разследване по сигналите срещу Борислав Сарафов

"В повечето държави министърът има решаваща роля в процеса по номинация на главен прокурор, за да носи политическата отговорност. В коалицията се обединяваме около вариант, в който и Прокурорската колегия, и министърът да имат право да номинират главен прокурор. Нямам кандидат за този пост." Това заяви за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA правосъдният министър Атанас Славов.

"Начинът, по който бе избран Сарафов - набързо, за час, без реална процедура, без да бъда уведомен за заседанието на Прокурорската колегия, не можах да предложа кандидат, породи съмнения. Делото по жалбата срещу избора му ще се проведе есента, аз ще продължавам да поддържам жалбата с въпрос дали компетентен орган е избрал Сарафов. Вече имаме започнал механизъм за разследване на главния прокурор, имаме избран съдия. Законопроектът, който се обсъжда, ще се отнася само за бъдещи случаи, а не за вече започнали", коментира той.

По думите му ще бъде започнато разследване по сигналите срещу Сарафов. "Не може да се избере главен прокурор за 6 месеца, защото самият избор на членове на ВСС отнема 3 - на професионалната и парламентарната квота. Магистрати ми споделят, че нямат мотив да се кандидатират за орган, който ще бъде разпуснат след 3 месеца. След конституционните промени във ВСС с отделени прокурорски и съдийски съвет, ще се направи избор на главен прокурор. Целта е до края на годината да имаме избрани нови органи на съдебната власт. Идеята е чрез обществената квота да се отвори прокуратурата", коментира Славов.

Той припомни, че министърът на правосъдието има право да номинира на всички нива на съдебната система и прокуратурата. "И.д. главен прокурор е административен ръководител, така че и него може да номинира министърът. Мандатът на ВСС е вече 8 месеца над срока си, но преди да имаме конституционна промяна, която цялостно да разпредели функциите и отношенията между Прокурорската колегия и Съдебния и Прокурорския съвет, би било странно сега да правим избор на нов прокурор, има обективна невъзможност това да се случи при обстановка на обществено доверие. Доминира мнението, че главният прокурор трябва да се фокусира върху обвинителната функция, а не надзорната. Методическото ръководство предлагаме да се възложи на Прокурорския съвет", подчерта министърът.

Той изрази задоволство, че е излязло наяве разследване, което доказва, че е имало злоупотреба с власт от прокурори, като има индикации за извършени престъпления в рамките на казуса "Седемте джуджета". Така според него се осветлява нещо, за което е имало подозрения дълго време.

Според него конституционните промени включват текст, който казва, че правителство в оставка се назначава за служебно. "Трябва да има форма на отчетност в служебния кабинет. Свръхактивизмът на държавния глава и желанието му за конфронтация излиза извън рамките на конституционния стандарт. Надявам се напрежението да започне да се тушира", посочи още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари