Позволихме транзита на украинско зърно

0
Това съобщи в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията
Това съобщи в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията Снимка: Фейсбук

Това съобщи в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха споразумение за разрешаване на транзита на украински хранителни продукти, съобщи Европейската комисия, след като бяха наложени временни забрани върху хранителните продукти на фона на протести на земеделски производители.

"(Европейската) комисия постигна принципно споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия относно украинските селскостопански и хранителни продукти", съобщи в Туитър Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията, предаде БГНЕС.

"Предприехме действия, за да отговорим на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна."

Нахлуването на Русия силно ограничи традиционния канал за износ на украинско зърно през Черно море, което наложи износ по суша през съседните на Украйна държави.

Държавите членки се споразумяха да разрешат вноса на определени продукти от Украйна без количествени ограничения и без митнически и официални проверки.

Но земеделските стопани в съседните на Украйна Унгария, Полша и Словакия протестираха след спада на цените, което доведе до редица ограничения и забрани за износ на храни от Украйна в отговор.

Веднага след обявяването на полската забрана украинските производители на слънчогледово олио спряха да купуват семена поради липса на гаранция, че ще могат да изнасят продукцията си за ЕС.

Напрежението между Киев и европейските му съседи възникна в момент, когато се очертава несигурност по отношение на насроченото за 18 май подновяване на споразумението, гарантиращо функционирането на Черноморския коридор за зърно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    До 1:
    Ето защо САЩ ще воюват с Русия до последния усраинец – бранят си земята и интересите!
  • 9
    1
    Стефан
    Терминът "украинско зърно" не е правилен. Трябва да се говори за "зърно от Украйна". По официални данни вече 55% от обработваемата земя в Украйна е собственост на три фирми от САЩ- .Cargill, Dupont и Monsanto.- общо над 17 милиона хектара- повече от площта на Италия. Да не казвам,че в други области западни фирми са наели земя за срок от 50г. и голям процент от земята отново е западна собственост, но чрез подставени фирми. Реално земята в Украйна вече не е тяхна собственост.Така че просто САЩ си изнася
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари