Пожарната: Инцидентите в Русе са намалели с 1/3 тази година

0
Значително увеличени са обаче случаите на оказана помощ на пострадали при ПТП
Значително увеличени са обаче случаите на оказана помощ на пострадали при ПТП Видео: Русе Медиа

На 14 септември българските пожарникари честват своя професионален празник

Тази година дните от 13 до 19 септември са определени за “Седмица на пожарната безопасност”, която ще протече със серия инициативи в цялата страна. По случай празника РДПБЗН-Русе отчете работата си от началото на годината до момента, информира Русе Медиа.

Екипите огнеборци са реагирали общо на 803 сигнала за възникнали произшествия срещу 1202 за същия период на 2020 г., което е с 1/3 намаление на произшествия. Пожарите с нанесени преки материални загуби са 157, като за същия период на 2020 г. те са били 196.

Намален е броят на пожарите, възникнали в резултат на късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.

Увеличен е броят на пожарите, възникнали в резултат на неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди.

Благодарение на създадената организация за предотвратяване на пожарите в земеделските земи, горските и урбанизираните територии няма възникнали пожари в горски територии. При 162 случаи е оказана техническа помощ при спасяване на хора и животни, както и при отстраняване на паднали дървета, опасни предмети и др. Значително са увеличени случаите на оказана помощ на пострадали при ПТП. През 2021 г. са пострадали 43 при 27 за 2020 година.

От началото на 2021 година при пожар е загинал един човек и са пострадали осем. За същия период на 2020 година загиналите са 4 а пострадалите са 12 човека. Причината за пожара, при който има загинал гражданин е неправилно ползване на електрически уред за отопление.

Голямата гордост на русенските пожарникари е влизането в новата сграда на Първа пожарна, която бе обновена по проекта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – „Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020 с Окръжен съвет Гюргево. Общата стойност на проекта е близо 5, 06 млн. евро, от която 2, 1 млн.евро за ГДПБЗН-МВР.

Изпълнени са мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Положена е външна топлоизолация, подменена е дограмата, Изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Изцяло са подменени електрически и ВиК инсталации. Изградени са системи за периметрова охрана, видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление. Завършена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели. Изградена е и възможност за използване на природна газ, както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана. Има и  енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Подменени са всички настилки в сградата и на прилежащия терен. Изпълнено паркоустрояване и озеленяване.

Предвидено е цялостно обзавеждане на всички помещения, включително спортно оборудване за фитнес зала и физкултурен салон, инструменти за оборудване на работилница, – комуникационно оборудване за всички работни места.

Стойността на сключения договор е 2,5 млн.лв. с включен ДДС. Продължителността на проекта е до 29 март 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари