Повече сол през лятото!

0
Лятото увеличава риска от загуба на минерали, а това въздейства цялостно върху здравето и самочувствието
Лятото увеличава риска от загуба на минерали, а това въздейства цялостно върху здравето и самочувствието

В горещите летни дни можем да солим повече храната си. Лятото увеличава риска от загуба на минерали, а това въздейства цялостно върху здравето и самочувствието, твърдят учени.

И все пак да не прекаляваме със сол!

Увеличеното потребление на сол може да компенсира дефицита на някои минерали, отбелязват от medikforum.ru.

Върху това правило са фокусирали вниманието си специалисти от Института за солта в САЩ – The Salt Institute. Интензивното потене и естественият прием на по-голямо количество вода буквално “измива” важни микроелементи и разрежда кръвта.

В горещите дни организмът изхвърля с потта голямо количество натрий и калий, което може да причини хипонатриемия – коментират биолози. Те са на мнение, че в такива условия запасите от соли на натрия и калия в организма могат да намалеят опасно и това да има редица негативни отражения върху общото здраве. Затова през лятото, особено в най-горещите дни, количеството на солта в менюто е добре да се увеличи. За обогатяване на минералните запаси е препоръчително да се приема морска сол.

Веднага би възникнал въпрос за въздействието на солта върху артериалното налягане. Според някои експерти обаче пряката зависимост не е доказана и за високото кръвно налягане не по-малко въздействие оказват такива фактори като индекса на телесната маса, възрастта и употребата на алкохол.

Хипонатриемията може да се проявява чрез такива симптоми като артериална хипотония, намаляване на мускулния тонус, влошена еластичност на кожата, хранителни разстройства и нервно-психични нарушения. Медиците припомнят и това, че солта като “доставчик” на натрия е най-важният компонент в работата на клетките, необходим за поддържането на вътрешната среда на организма, на мускулните функции, качеството на нервните импулси и други процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Варварските времена, в които се правеха колбаси от животни, вече минаха!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари