Повече от 600 русенци празнуват имен ден днес

1
Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя Кирил и Методий
Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя Кирил и Методий

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя Кирил и Методий, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава – господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава – изследващ).

Справка в отдел „Гражданско състояние” показва, че на територията на Община Русе живеят 477 мъже с името Кирил; 24 дами, наречени Кирилка; 18 са русенците кръстени Киро; също толкова носят името Кирчо и едва 7 са жените, наречени Керана. Само един русенец носи името Кирко. Методи се казват 56 русенци, а 10 човека са с името Методий.

Историята на днешния ден:

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник, 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив.

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Честит имен ден!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари