Последен призив да се спре строежа на нов лифт в Пирин!

1

Последен призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк Пирин.

София, 9 юни 2015 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесе официално искане до Върховната административна прокуратура да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин от офшорната фирма „Маренго трейдинг“. Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на парка. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.  

Спешната реакция на инститициите се налага поради факта, че със снимков материал от края на миналата седмица се установи, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент. Любителските снимки разобличават обаче и лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали на скоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Повече информация:

  1. Решение № 12-П/2011 г. на Министър Караджова, с което проекта е спрян 2011 г.:

http://forthenature.org/upload/documents/2011/08/reshenie_MOSV_otkaz_lift_Shiligarnika-Platoto_2011.pdf

2. Писмо изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г. на Министър Станислав Анастасов:

http://forthenature.org/upload/documents/2015/03/Stanovishte%20OVOS-24_04.08.2014_lift%20Shiligarnika.pdf

3. Постановление от 04.02.2015 г. на Окръжната прокуратура в Благоевград:

http://forthenature.org/upload/documents/2015/02/Postanovlenie%202015%20OP%20Blagoevgrad_Bansko.pdf

4. Още снимки има във Фейсбук профила на коалицията „За да остане природа в България“ - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.858096837561403.1073741830.103266246377803&type=1

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари