Полицаи изхвърлиха като мръсно коте отец Георги

0
Аз съм болен човек и нищо лошо не съм направил, разказва с възмущение отчето от църквата „Св. Иван Рилски“
Аз съм болен човек и нищо лошо не съм направил, разказва с възмущение отчето от църквата „Св. Иван Рилски“

Изгониха с полиция отец Георги Марков от църквата „Св. Иван Рилски“ в Паничище.

„Изхвърлиха ме като мръсно коте. Пристигнаха и представители на Светия синод. Аз съм болен човек и нищо лошо не съм направил“, разказва с възмущение Марков. Той обясни, че са го упрекнали в злоупотреби, както и отказ да отслужва литургии. Отецът е възмутен, че се е наложило дори намесата на полиция, при положение, че е кротък човек. Той вече е предал ключовете на Светия синод и се прибира в дома си с съпругата му Райна. „Моята жена е много разстроена. По цял ден се грижеше за храма и за туристите. Сега трябва църквата да стои празна“, разказва още Георги Марков, цитиран от Монитор.

По думите пък на архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, отец Марков бил смирен човек. Около него обаче имало хора с недобра репутация. „Виждал съм как тези хора събират даренията навръх храмов празник и то безотчетно. При мен са идвали много миряни, които казват, че църквата в Паничище е превърната в семейна“, коментира архиерейският наместник на Дупнишко. Той добави, че църквата няма да остане заключена за летния сезон и там ще бъде назначен клисар. Мястото на Марков пък ще поеме свещеникът Димитър Фелибетов, който ще осъществява в храма всякакви весели ритуали.

Отец Георги Марков е на 72-годишна възраст, като до този момент е получавал пенсия и заплата.

Според запознати пък църковният хор на Сапарева баня е внесъл подписка в Светия синод, с която иска отмяна на заповедта за освобождаването на Марков.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари