Политолог: ДПС се намести в доста удобна ситуация

0
Техният глас вече несамо е важен за оцеляването на властта в този ѝ вид, но и за прословутите конституционни промени, коментира Ивайло Илиев
Техният глас вече несамо е важен за оцеляването на властта в този ѝ вид, но и за прословутите конституционни промени, коментира Ивайло Илиев Снимка: YouTube / стоп кадър

Техният глас вече несамо е важен за оцеляването на властта в този ѝ вид, но и за прословутите конституционни промени, коментира Ивайло Илиев

Може би в по-големите градове и региони ще бъде предотвратено напрежението и нажежаването на електоратите, което би могло да размести пластовете, за да продължи да работи сглобката.

Това предположение изрази в интервю за БНР политологът Ивайло Илиев.

По думите му на места на предстоящия вот може да се повтори софийският сценарий – повече от една кандидатура, представляваща една и съща общност, а залагането на депутати за кметове невинаги работи, защото "местната власт е друга бира".

"Сглобката ми се струва някакъв вид конструктор, който може да заеме различни форми. Малките деца успяват от такъв конструктор да създадат много различни фигури и много лесно се разрушава. Сглобката би могла да роди друг вид конструкт. (…) Някакъв вид ново конструкторче, което да се роди от тези части в настоящия парламент. Животът на този кабинет е, малко или много, изкуствено поддържан от Народното събрание."

Според него "все още го караме на онези джентълменски споразумения от лятото", а силно представяне на ГЕРБ на местните избори може да засили претенциите към властта.

Ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска преконфигуриране на властта, коментира Илиев в предаването "Преди всички". По думите му "това ще бъде мерилото".

В момента ГЕРБ изглеждат по-привилегировани в ситуацията, независимо от изхода на местния вот, допълни политологът.

"Борисов следи внимателно ходовете им, с цел да понесат всички имиджови щети от коалицията."

Във връзка с напрежението между президента и управляващото мнозинство Ивайло Илиев припомни, че "посочването на враг е задача номер 1, когато попаднеш в политиката" и отбеляза:

"Продължаващото изостряне на тона от страна на държавния глава го наблюдаваме, откакто се сформира редовната власт. Когато започнаха да му се отнемат всички лостове на влияние, президентът започна изключително да ескалира своята реторика."

Политологът изказа мнение, че Радев не иска да напуска сегашния си комфорт постоянно да има поле за изява, в което да стреля по властта и "на този етап той остава по-глуха опозиция".

"ДПС се намести в доста удобна ситуация. Техният глас вече несамо е важен за оцеляването на властта в този ѝ вид, но и за прословутите конституционни промени", заяви още Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Aha
    Всички тези джентълменски или джендърменски споразумения всъщност са един параван от американците да дърпат конците и да ни управляват както си искат. В момента сме една колонизирана страна с един колониално мислещ народ. Само господ може да ни помогне на нас. Беше българин по едно време...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари