Покрай празниците може да се обостри панкреаса ни

0
Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол
Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол

Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус д-р Даниела Томова, старши лекар в Клиниката „Гастроентерология“ към ВМА за преяждането по празниците. Тя уточни, че такава е тенденцията през последните години.

По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита“, коментира още д-р Томова.

По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити. „Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения“, допълни още специалистът. 

При преяждане трябва да спрем да консумираме храна в някакъв период от време и да започнем да приемаме течности, съветва д-р Томова. 

По думите й преяждането е личен избор на всеки. „Хората сме чревоугодници, но не трябва да прекаляваме с храната и напитките. Когато преяждането вече е факт, трябва да имаме някакъв период от време, в който да не консумираме храна. Тя трябва да бъде по-лека, под формата на супи, без подправки. Трябва да се поемат повече течности“, каза д-р Томова.

По думите ѝ хората, които са постили в 40-дневните Велики пости, също трябва да внимават с приема на храна. „Не трябва да консумират големи количества храна. Тя трябва да бъде на по-малки порции, начесто. Да се преглъща и сдъвква добре“, посъветва още д-р Томова. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари