Показват спасено културно наследство в Русе

1
Този начин на музейно представяне, досега не се е правило в България
Този начин на музейно представяне, досега не се е правило в България Видео: БНТ

Близо 200 находки с културно историческа стойност, иззети от иманяри и контрабандисти бяха подредени в изложбата "Спасено наследство" в историческия музей в града.

Те са дарени от Областната дирекция на полицията, а поводът за експозицията е професионалният празник на служителите на МВР.

Златни, сребърни, бронзови и медни монети, оловни печати и накити.

Това са само част от предметите, спасени през годините от служителите на реда. Повечето са иззети при опит за изнасяне от страната или нелегална търговия. Заместник-областният управител Валентин Колев, който е и дългогодишен служител на МВР, също е участвал в десетки акции по залавянето на иманяри, предава БНТ.

Валентин Колев- заместник областен управител на на Област Русе: Иманярите са все по-добре технически подготвени, те се информират много, четат и история, това са интелигентни хора. Говоря за тези, които ръководят дейността. Самите изпълнители разбирате, че са посредствени, копачи.

Проф. Николай Ненов - директор на Регионален исторически музей - Русе: Изложбата, която сме направили ние, по този начин на музейно представяне, досега не се е правила в България.

Най-старата находка в експозицията е меден слитък на 2300 години. Използван е като разменно средство в търговията преди откриването на парите. А в колекцията на музея попада, благодарение на русенските полицаи, които открили ценния предмет на Дунав мост при проверка на камион, пътуващ от България за Германия.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари