Боровското съкровище представя древните Балкани в пътуваща изложба в Ню Йорк

0
Боровското съкровище е част от експонатите на Регионален исторически музей, Русе от първата половина на IV век преди н.е.
Боровското съкровище е част от експонатите на Регионален исторически музей, Русе от първата половина на IV век преди н.е.

Боровското съкровище е част от експонатите на Регионален исторически музей - Русе от първата половина на IV век преди н.е. 

Български съкровища са част от пътуваща изложба, която днес бе открита в Ню Йорк под надслов "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“. Първата спирка на пътуващата изложба, част от проекта "Първите владетели на Европа" по инициатива на музея Фийлд в Чикаго, е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк. Това съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Изложбата представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г., преди да отпътува за Чикаго, информират от БТА

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей и Регионалният исторически музей в Русе, които ще запознаят американската публика с някои от най-енигматичните си ценности. Сред тях са Боровско съкровище от първата половина на IV век преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век пр. н. е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна изработка впечатление прави и златният наушник от първата половина на III век пр. н.е., открит край Синеморец, с древногръцката богиня на победата Нике, управляваща колесница с два коня.

Експозицията е разположена на площ от 700 кв. м. и ще върне посетителите 8 000 години назад. Изложбата ще включва няколкостотин предмета и съвкупности от неолита, медната епоха, бронзовата епоха и желязната епоха в Северна Америка, за да илюстрира как възникващият елит увеличава своята власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговия, ритуали, церемонии и война. 

Проектът “Първите владетели на Европа” е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея, информират от НИМ.

Изложбата включва също ценни артефакти от периода на неолита до желязната епоха, показвайки над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които пренасят публиката в бита и вярванията на древните цивилизации на Балканите

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари