Изложба на стари коледни играчки в Историческия музей в Русе

0
Независимо как ги наричаме, играчките само допълват радостта ни от Рождество
Независимо как ги наричаме, играчките само допълват радостта ни от Рождество

Независимо как ги наричаме, играчките само допълват радостта ни от Рождество

Експозиция със стари коледни играчки, някои от които са на близо век, е подредена във витрина на Регионалния исторически музей в Русе.

Коледното дърво, заедно с играчките, сладкишите и подаръците идват в България от Западна Европа и са част от модерния живот на градските хора.

Гевречетата и бонбоните, с които се украсявали вечнозелените иглолистни дръвчета, били вид безкръвна жертва, която също претърпяла развитие с усъвършенстването на стъклообработката.

Така в Германия се появили и стъклените играчки. По Дунава, разбира се, дошли и в Русе. Били са свидетели на поне 100 коледни тържества, докато не спрели пътешествието си в музея, разказа етнографката и авторка на изложбата Искра Тодорова в ефира на БНР.

Независимо как ги наричаме, играчките само допълват радостта ни от Рождество - дните, когато сме заедно с най-близките и обичани хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари