Показаха първия "масов" квантов компютър в света

0
Квантовият компютър трябва да се съхранява под нулата, в среда без вибрации и електромагнитно излъчване
Квантовият компютър трябва да се съхранява под нулата, в среда без вибрации и електромагнитно излъчване Видео: IBM Research

В продължение на много години квантовите компютри бяха реалност само в рамките на изследователската лаборатория.

Във вторник обаче IBM разкри IBM Q System One, първия в света квантов компютър, предназначен за бизнеса - макар че компанията е наясно, че това е само първата стъпка към по-широка революция, пише Business Insider.

Квантовите изчисления се считат за една от най-обещаващите технологии на ранен етап, които съществуват днес. Това е така, защото квантовите компютри могат да обработват експоненциално повече данни от традиционните и имат потенциал да трансформират цели индустрии.

Например, те биха могли да рационализират аерокосмическите и системи за военните, да изчислят рисковите фактори за по-добри инвестиции или, може би, да намерят лекарство за рак и други болести.

"Данните ще бъдат най-ценният природен ресурс в света", заявява изпълнителният директор на IBM Джини Ромети на сцената на шоуто за потребителска електроника в Лас Вегас, където беше представен IBM Q System One.

Не очаквайте скоро да инсталирате такъв в офиса си. Компютърът е на разположение за плащане на клиенти, които си платят, а разработчиците ще получат достъп до неговото захранване от комфорта на собствените си домове или офиси чрез IBM Cloud.

Компютрите днес съхраняват данни в двоичен код. Но квантовите компютри са много по-мощни.Това е така, защото те съхраняват данни, използвайки кубити, това позволява нули и единици да съществуват едновременно. Това на пръв поглед малко нещо дава възможност на квантовите компютри да правят експоненциално повече изчисления наведнъж, което ги прави достатъчно мощни за невероятно сложни задачи като откриване на наркотици, интензивен анализ на данни и дори създаване на нечупими кодове.

Затворен в девет фута висок, девет фута широк стъклен скафандър, който създава херметична среда, този елегантен компютър е първото усилие на IBM да внесе квантово изчисление в бизнеса. Корпусът е важен: кубитите губят своите квантови компютърни свойства извън специфичните условия.

Квантовият компютър трябва да се съхранява под нулата, в среда без вибрации и електромагнитно излъчване.

Новата система на IBM има за цел да се справи с това предизвикателство с интегриран квантов компютър, който решава всичко това от името на клиентите - оттук и корпуса, който поддържа всичко във форма. Въпреки това, тази относителна нестабилност е причината да не инсталирате IBM Q System One във вашия собствен офис - докато това определено е голяма стъпка напред, не означава, че можете просто да го поръчате и да ви го доставят.

"IBM Q System One е важна стъпка напред в комерсиализацията на квантовите компютри", заяви Арвинд Кришна, старши вицепрезидент на Hybrid Cloud и директор на IBM Research.

"Тази нова система е от решаващо значение за разширяване на квантовите изчисления извън стените на изследователската лаборатория, докато работим за разработване на практически квантови приложения за бизнеса и науката."

По-късно тази година IBM ще отвори първия си IBM Q Quantum Computation Център за клиенти в Пъкипсий, Ню Йорк. В тази лаборатория клиентите могат да използват квантовите компютърни системи, базирани в облака, както и други високопроизводителни компютърни системи.

IBM не е единствената компания, която работи върху квантови компютри, докато технологията все още не е готова за масово внедряване.

Google изследва как да направи квантовите компютри по-стабилни и по-способни да откриват и коригират грешки, а също така е създаде и тества кибит процесори, преследвайки технологията.

Microsoft работи по създаването на хибридни квантови компютри, които съчетават новата технология с по-конвенционални процесори. Intel пък също има големи залози в квантовите компютърни чипове.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари