6 евро за час труд у нас при 45 евро в Дания

2
Осигуровките в ЕС са над 25% от разходите за възнаграждения, у нас са 16,3%
Осигуровките в ЕС са над 25% от разходите за възнаграждения, у нас са 16,3% Снимка: Dunavmost

Разходите на бизнеса за един час труд варират от 6 евро в България до 44,7 евро в Дания, обявиха от Европейската статистическа служба Евростат.

Данните са за фирми с над 10 души персонал и в тях не влизат заетите в селското стопанство, които по принцип получават ниски заплати. Заедно с тях ще се окаже, че средното възнаграждение у нас е още по-ниско.

През 2019 г. средните разходи за един час труд в страните от ЕС са 27,7 евро, а в еврозоната – 31,4 евро. Оказва се, че в България надниците са 7,5 пъти по-ниски от тези в Дания, и 4,6 пъти по-ниски от средните за ЕС, пише в.Труд.

В обявените от ЕС данни за разходите за труд влизат не само парите за работника, а и разходите на работодателите за осигуровки. У нас не само общите разходи за един час труд са в пъти по-ниски от тези в развитите страни от Европа. Наред с това разходите на бизнеса извън заплатата, където влизат осигуровките, у нас имат дял от 16,3% от всички разходи за труд. Докато средно за страните от ЕС тези допълнителни разходи имат дял от 25,1%. Това обяснява ниските пенсии в страната и недостигът на пари за здравеопазване. Във Франция делът на допълнителните разходи към заплатите (включително осигуровки) е 32,9%, а в Германи е 22,1%.

Най-близо пред нас по разходи за един час труд са Румъния (7,7 евро), Литва (9,4 евро), Унгария и Латвия (и двете 9,9 евро). Румъния ни изпреварва и по ръст на заплатите – с 13,1% за година при 11,7% у нас. На другия край в класацията са Германия (35,6 евро на час), Швеция (36,3 евро), Холандия (36,4 евро), Франция (36,6 евро), Белгия (40,5 евро), Люксембург (41,6 евро) и Дания (44,7 евро).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари