Погребението на принц Филип: До 30 души, без процесия в Лондон

0
Церемонията ще бъде излъчена по телевизията
Церемонията ще бъде излъчена по телевизията Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет Втора и кралското семейство са в траур след смъртта на принц Филип, който почина вчера на 99 години, три седмици след претърпяна сърдечна операция. Знамената в цялата страна бяха спуснати наполовина, а камбаната на Уестминстърското абатство би 99 пъти в негова чест. В знак на уважение политическите партии спряха предизборните си кампании за предстоящите избори през май, а телевизионните канали отмениха планираните предавания, за да излъчат спомени за обичния в цяла Великобритания херцог на Единбург.

Внимателно изготвените планове за погребението на принц Филип, променяни и преразглеждани в продължение на много години обаче няма да бъдат изпълнени поради пандемията от Covid-19, пише в. ''Гардиън'', цитиран от Сега.

Едно обаче е сигурно - погребалната церемония ще бъде излъчена по телевизията.

Изданието припомня, че всички възрастни членове на кралското семейство трябва редовно да актуализират своите планове за погребение. Принц Филип променя своя план с кодово име ''Форт Бридж'' много пъти през дългия си живот. ''Това, което той в никакъв случай не искаше, беше показност'', казва източник от Бъкингамския дворец. Предвид сегашната обстановка, показността е малко вероятна.

Според кралските традиции преди пандемията от коронавирус да завладее света, дълга процесия трябваше да мине по строго определен маршрут в Лондон, съпровождайки ковчега на принца, поставен върху лафет, теглен от млади членове на военноморския флот. От Лондон ковчегът трябваше да мине през Уиндзор, за да стигне до дворцовата църква ''Сейнт Джордж''. До 800 гости, включително световни лидери, висши представители на Британската общност и политици, трябваше да присъстват на погребението в ''Сейнт Джордж“. Нито едно от изброените неща обаче няма да бъде възможно.

Настоящите правила за погребенията в Англия допускат присъствието на максимум 30 души, които трябва да спазват социална дистанция и да носят маски. Това означава, че кралицата трябва да реши кой от многобройното кралско семейство може и не може да присъства.

Традицията повелява преди погребението ковчегът да бъде оставен в параклиса на двореца ''Сейнт Джеймс'' в Лондон, където се състои частно бдение, на което присъства кралското семейство и персонала на Бъкингамския дворец. В нощта преди погребението ковчегът трябваше да бъде преместен в близкия Кралски параклис. Все още не ясно дали това ще е така.

Тъй като сега Великобритания е на прага да смекчи ограничения за борба срещу Covid-19, се очаква скоро Бъкингамският дворец да обяви как точно ще протече погребението на принц Филип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари