Великобритания се сбогува с принц Филип (ВИДЕО)

0
Великобритания се сбогува с принц Филип
Великобритания се сбогува с принц Филип

Кралица Елизабет Втора ще каже днес последно сбогом на Единбургския херцог принц Филип

Той беше неин съпруг повече от 70 години, на церемониално погребение, като нацията ще отбележи с минута мълчание смъртта на ключова фигура в британската монархия, предаде Ройтерс, цитирани от dnews

Церемонията ще бъде с традиционната тържественост, характерна за кралско погребение, но опечалените в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор ще са само 30 заради ограничителните мерки срещу пандемията от Ковид-19. Всички те ще носят маски, а кралицата, която каза, че смъртта на съпруга ѝ оставя "огромна празнина", ще седи отделно.

Четирите деца на принц Филип и внуците му принц Уилям, Питър Филипс и принц Хари ще вървят зад ковчега с тленните останки на херцога на Единбург на погребението му в събота, съобщи Би Би Си.

От Бъкингамския дворец разпространиха подробности за траурната церемония, включително и списък с тридесетте души, които ще присъстват на службата в памет на съпруга на кралица Елизабет Втора. Сред тях са трима роднини на принц Филип от Германия.

Принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана заедно с принц Уилям, принц Хари - синовете на престолонаследника принц Чарлз, и между тях Питър Филипс, синът на принцеса Ана, ще следват катафалката "Ленд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Самият принц Филип е участвал в дизайна на модифицирания "Ланд роувър".

На службата всички ще носят защитни маски и ще спазват социална дистанция. Опечалените няма да носят военни униформи, както определи сама кралицата.

Говорител на Бъкингамския дворец подчерта, че организацията за погребението е съобразена с правителствените мерки за ограничаване на пандемията от новия коронавирус, но детайлите по церемонията съвпадат напълно с желанието на принц Филип, изразено приживе. На службата ще бъдат припомнени и почетени военните заслуги и лични постижения на херцога на Единбург. Той почина в петък на 99 години.

На погребението ще присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън - чичо и ментор на принц Филип. Граф Луис Маунтбатън е роден в Уиндзор като принц Луис фон Батенберг, той е племенник на княз Александър Първи Батенберг. През 1979 г. загива при атентат на ИРА.

От Бъкингамския дворец уточниха, че кралица Елизабет Втора е била изправена пред някои "много трудни решения" при подбора на гостите на траурната церемония измежду предварително предвидените 800 души заради ограниченията на пандемията. Кралицата държала всички разклонения на рода на съпруга ѝ да бъдат представени.

Принцовете Уилям и Хари, които са в изострени отношения след преместването на семейството на принц Хари в САЩ и интервюто, което той и съпругата му дадоха за Опра Уинфри, няма да са един до друг в параклиса и ще бъдат разделени от братовчед си Питър Филипс, син на принцеса Ан, съобщи електронното издание на "Гардиън".

Кралица Елизабет Втора ще пътува с придворна дама в автомобил в края на процесията и ще седи отделно и на църковната служба.

Херцогинята на Йорк Сара не е поканена на погребението. Принц Филип прекрати отношенията си с нея и отказваше да ѝ говори, след като тя се раздели със сина му принц Андрю. Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган също няма да присъства на погребението. Поради бременността си тя бе посъветвана от лекаря си да не пътува от САЩ до Великобритания.

В параклиса хор от четирима души ще изпълни произведения, подбрани предварително от принц Филип, а при спускането на ковчега хорът ще изпее националния химн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари