Почина професор Александър Гюровски

0

На 11 февруари издъхна доайенът в българската хирургия проф. д-р Александър Гюровски, съобщиха от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Търново.

Професор Гюровски почина в МБАЛ – Павликени, на 95-годишна възраст, където до много скоро утвърждаваше авторитета на лекарската професия, като действащ хирург.

Почитан, обичан и уважаван от пациентите си проф. д-р Александър Гюровски беше приятел на РК на БЛС – Велико Търново и пример за всеки медик. През юни 2015 г. лекарската гилдия в област Велико Търново го удостои с наградата на петите „Моллови дни” - почетна грамота и плакет с лика на д-р Моллов, за особени заслуги в медицината и лекарската професия.

Броени дни преди да получи отличието на петите „Моллови дни” проф. д-р Гюровски бе награден със златен почетен знак на Министерство на здравеопазването /първа степен с лента/, за съществения му принос в областта на хирургията в България, за проявен професионализъм в работата и за постоянната му и всеотдайна грижа към пациентите.

Проф. Гюровски е роден на 27 октомври 1922 г. Родителите му са преселници от Македония, която семейството напуска през 1924 година. Прекарва бедно детство, с чести премествания на фамилията, която в крайна сметка се установява в София. Завършва с отличие медицина. В тайните на хирургията го въвежда легендарният проф. д-р Георги Капитанов. Работил е в Медицинска академия, но и в Мали, Етиопия и Либия. От 1971 г. до 1980 г. оглавява хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново. През 1980 г. постъпва в Първа хирургическа клиника на Университетската болница в Плевен, като остава неин ръководител до пенсионирането си. Професор е от 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари