Почина легендарният лекоатлет Дик Фосбъри

0
На 76 години почина легендарният атлет и олимпийски медалист по скок на височина Дик Фосбъри
На 76 години почина легендарният атлет и олимпийски медалист по скок на височина Дик Фосбъри

На 76 години почина легендарният атлет и олимпийски медалист по скок на височина Дик Фосбъри

Фосбъри е американски състезател по скок на височина. Той е смятан за един от най-влиятелните атлети в историята на леката атлетика. Печели златен медал на Олимпийските игри през 1968 година, съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Преди появата на Фосбъри състезателите по скок на височина обикновено се опитват да преодолеят летвата, използвайки техниката "разпъване", при която те се изправят с лице напред, докато се опитват да завъртят тялото си по средата на скока над летвата, предаде АФП.

Фосбъри обаче преобръща общоприетите схващания с новия си подход, който става безсмъртен като техниката "Фосбъри" и до днес остава стандарт, използван от елитните състезатели по скок на височина. Това е и техниката, която Стефка Костадинова използва, когато поставя световния рекорд от 2,09 m на Световното първенство в Рим през 1987 година, който все още не е подобрен.

През 2010 година Стефка Костадинова и Дик Фосбъри се срещнаха на олимпийските зимни игри във Ванкувър.

Вместо да атакува летвата с глава, високият 193 см Фосбъри прави дъга към летвата при разбега си, след което тръгва назад и "прескача" летвата. Възползвайки се от повдигнатите и по-меките места за приземяване по това време, той захожда към летвата с рамената напред, огъвайки гърба си и падайки по начин, който иначе би му счупил врата при старите настилки за приземяване от дървени стърготини. Скоро след това неговата техника започва да доминира на международните състезания по висок скок.

"Малцина атлети в историята са изпълнявали задачата си така уникално, както Дик Фосбъри", пише през 1980 година бившият американски треньор по скок на височина Джон Тансли.

Фосбъри започва да експериментира с нови начини за скок на височина още в училище, но новият му подход за първи път привлича вниманието на световната общественост през 1968 година. Победата на университетското първенство на САЩ е последвана от победа на олимпийските изпитания в Лос Анджелис.

На Олимпийските игри в Мексико Сити Фосбъри печели златния медал, след като преодолява височина от 2,24 м с третия си скок - нов олимпийски рекорд и рекорд на САЩ - и изпреварва съотборника си Ед Карутърс, а Валентин Гаврилов от Съветския съюз взема бронза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари