По-ранно пенсиониране за майките в Румъния

0
Всяка жена ще може да се пенсионира с по две години по-рано за всяко родено и отгледано дете
Всяка жена ще може да се пенсионира с по две години по-рано за всяко родено и отгледано дете

Проектозакон, внесен в Сената от управляващата коалиция в Румъния, предвижда възможност за по-ранно пенсиониране на майките, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Според проекта всяка жена, която е натрупала необходимия за пенсиониране трудов стаж, ще може да се пенсионира с по две години по-рано за всяко родено и отгледано поне до 10-годишна възраст дете. Един от мотивите за предложението е демографският спад в страната.

Проектът е подписан от 51 парламентаристи от Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите. "Все повече жени, които работят, се отказват или отлагат раждането на дете по икономически причини", се отбелязва в мотивацията на проектозакона.

Вносителите на предложението изтъкват "демографската катастрофа през последните 20 години" и отбелязват, че за първи път раждаемостта е спаднала под 200 000 деца годишно.

"На национално ниво спадането на раждаемостта до 195 000 деца годишно представлява исторически минимум за съвременна Румъния и ще бъде последван от големи социални проблеми. Ако се запази този ритъм, след 15-20 години ще има трудности както за пазара на труда, който ще остане без трудещи се, така и за бюджетите за здравеопазване и пенсии, които ще имат нужда от все по-голяма подкрепа от държавния бюджет", се посочва в текста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари