По-малко данъци, ако плащате с карта

0
От 2017 година може да намалите дължимия си данък с 1 процент
От 2017 година може да намалите дължимия си данък с 1 процент

Всеки, който получава заплата или хонорари по банков път и поне 80% от плащанията му са също с картови преводи, от 2017 г. може да намали дължимия данък с 1%, но не повече от 500 лв. за година.

Това предвиждат предложени от финансовото министерство промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Мотивите за въвеждане на облекчението е да се стимулират хората да използват безкасовите плащания, което на свой ред ще помогне за точно отчитане на оборотите на търговците, ще свие плащанията в плик и сивата икономика.

Годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица ще се подават само онлайн от 2018 г., предвижда проектът. Това означава, че изискването ще се отнася за доходите, придобити след 1 януари 2017 г. За да се подаде през интернет данъчният документ, вече не се изисква електронен подпис, а само персонален идентификационен код, който се издава безплатно срещу лична карта в офисите на НАП.

“Целта на направените предложения за електронно подаване на данъчните декларации е да се намалят административните разходи - разходи за въвеждане на декларациите, разходи за отпечатването им и други, като в същото време ще се освободи ресурс, който да се насочи към извършването на други дейности”, пише в мотивите за предложението.

Друг плюс от онлайн декларирането е, че ще се минимизира опасността от грешки в данъчните декларации, което ще спести време и на данъчни, и на данъкоплатци. До 2019 г. съществуващата данъчна отстъпка за подаване на формулярите онлайн от 5% се запазва. От 2017 г. обаче облекчението ще може да е максимум 1000 лв., защото по данни на МФ чрез него в момента определени лица си спестявали значителни суми.

Поправка в закона предвижда също нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 10 000 на 5000 лв. “Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой чрез промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите-членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро”, мотивират се от финансовото министерство.

Паричните и предметните печалби от игри, които не са хазартни, но са на случаен принцип, вече ще се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Освободени остават само ученическите награди от олимпиади и други подобни конкурси. Министърът на финансите Владислав Горанов предлага промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари