Асен Василев иска всяка сума над 5000 лева да минава през банка

0
В момента прагът е двойно по-висок - ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка
В момента прагът е двойно по-висок - ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка Снимка: БТА / архив

В момента прагът е двойно по-висок - ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка

Задава се ново драстично ограничаване на плащанията на пари на ръка. В пакета от данъчни промени, внесени от правителството в парламента, фигурира и предложение летвата за плащане в брой да бъде свалена на 5000 лв. В момента прагът е двойно по-висок - ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка.

Мотивите на финансовото министерство са ясни - когато парите се движат по банков път, пътят им се проследява по-лесно и укриването на задължения към бюджета - доходи и съответно данъци, осигуровки и т.н., става по-трудно, пише вестник „Сега“. Данъкоплатците обаче, особено гражданите и дребния бизнес, никак не харесват този тип рестрикции, защото банковите услуги изобщо не са евтини и всеки превод олеква със съответната такса, като тарифите на банките са така аранжирани, че тежестта на таксите е по-голяма за по-малките суми.
Всъщност предното затягане, предизвикало много спорове и критики, се случи съвсем неотдавна. През лятото със закона за бюджет 2023 финансовият министър Асен Василев прокара сериозни промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които задължиха всички фирми с над 100 души персонал да плащат заплатите само по банков път. Тъй като се надигна буря от недоволство, Василев се "поправи" и с помощта на депутати внесе допълнение, с което уж направи реверанс на хората, които досега са получавали трудовите си възнаграждения на ръка и които не искат да плащат такси на банките. "Добавката" въвежда право на всеки гражданин да си отвори сметка, по която да получава заплатата си, без банката да го товари с такси. "Безплатна" сметка бе предвидени и за получаващите пенсии, стипендии, социални помощи, обезщетения. Само че условията за ползване на такава сметка са толкова рестриктивни, че тя се оказа опция за малцина. Отделно бе приет и текст, че и дивиденти задължително се плащат по банков път, ако надхвърлят 1000 лева.

Дежавю

Изброените промени влязоха в сила от 1 септември, а ето че от Нова година вероятно ще има поредно ограничение на кешовите плащания. Всъщност идеята за сваляне на летвата за пари в брой от 10 000 на 5000 лева не е на сегашния финансов министър, а на предшественичката му от служебния кабинет Росица Велкова. Велкова предложи тази промяна още напролет като част от възможните мерки за изсветляване на доходите, вдигане на бюджетните приходи и свиване на дефицита. Преди нея и Владислав Горанов имаше същото намерение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ТВ новини
    Този ококорения педал дръпнал пак едни 2 милиарда евра заем от Брюксел и сега се чуди опулен като настъпана жаба, как аджеба, да съдира кожите на народа ни ...
  • 10
    1
    Данчо-ментата и компания
    Явно гнусните проклети политически злобари и отрепки страшно мразят и ненавиждат българите. Първо пробваха да избият населението с отровни експериментални течности. После спряха достъпа на населението до жизнено-важни лекарства като антибиотици и анти-диабетни лекарства. Следващото, което искат да направят е да оставят населението и без ток. Като дръпнат шалтера на рафинерията ще оставят населението и без горива(бензин и дизел) и за капак ще оставят хората и без достъп до пари в брой. Тогава защо на някой му е притрябвало да стои в този скапан конц-лагер?! булгаристан = северна корея Ако обобщим - политиците се готвят да оставят тъповатите булгаристанци без достъп до лекарства, без достъп до горива, без достъп до ток и без достъп до пари в брой! Демек остават само роби.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари