Русенски артисти: Театърът става изключително непривлекателен за млади професионалисти

0
По инициативата на трима русенски артисти е изпратено отворено писмо до културните институции в страната по повод проблемите в сектора
По инициативата на трима русенски артисти е изпратено отворено писмо до културните институции в страната по повод проблемите в сектора

По инициативата на трима русенски артисти е изпратено отворено писмо до културните институции в страната по повод проблемите в сектора

В отворено писмо до всички институции в страната, които имат отношение към културата, творци от различни театри алармират за проблемите в сектора и предлагат решения, съобщава БНР.

В отвореното си писмо до президента, премиера, председателя на НС, до министрите на културата и финансите, до синдикалните лидери, до председателите на професионалните съюзи и парламентаристи артисти от цялата страна алармират за проблемите в сектора, които са свързани не само с финансирането, но и с управлението на културата. Инициативата е на трима русенски творци - оперният бас Момчил Миланов, кукленият актьор Димитър Пишев и режисьора Ивайло Ненов.

Режисьорът Ненов коментира проблемите и възможните им решения. Всичко тръгва от прословутата методика за финансиране, която всъщност брои билетчета:

"Методиката има нужда от много тежка актуализация, за да можем наистина да върнем смисъла от театри, опери, куклени театри. Най-важното нещо е свикване на широка дискусия, на която да се поставят основите и да се види накъде вървим. Секторът става изключително непривлекателен за млади професионалисти заради много ниското заплащане. В бъдеще ако не се вземат мерки, тези проблеми ще бъдат катастрофални".

По друг начин казано - модерният театър и халтурата са под един знаменател и така не театърът възпитава вкус и изгражда критерии към изкуството, а салонът диктува, поръчва музиката.

"За мен по-важното е държавните театри, извън столицата, да изпълняват своите регионални функции – да отглеждат своите аудитории. Министерството на културата трябва да направи така, че тази методика да стимулира това нещо", категоричен е Ненов.

Това звучи драматично, не защото е казано от режисьор в драмата, а защото е сериозно - липсва политика, насочена към културата на младите хора и отговорност към тези, които все пак са поели по пътя на творчеството.

Отвореното писмо е изпратено и получено. Артисти от цялата страна чакат отговор. И решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари