Писатели от 8 държави се събират на международен фестивал в Русе

2
Фестивалът под мотото „Сънят на разума...“ ще се проведе на 1 октомври
Фестивалът под мотото „Сънят на разума...“ ще се проведе на 1 октомври Снимка: Литературен фестивал - Русе

Фестивалът под мотото „Сънят на разума...“ ще се проведе на 1 октомври

16-ото издание на Международния литературен фестивал на Русе започва на 1 октомври, в Деня на музиката. Тази година фестивалът е под мотото „Сънят на разума…“.

Франсиско Гоя нарича най-известната си картина от цикъла „Капричос“ „Сънят на разума ражда чудовища“. Тази фраза, предупреждение за това на какво е способен човекът, тревожи и днес хората, които гледат в бъдещето. Такива хора са творците, които отиват отвъд днешния ден и улавят вибрациите в перспектива. Те ще гостуват тази година на фестивала.

От България ще участват писатели, номинирани за литературната награда „Елиас Канети“ 2023 г. В очакване на победителя, те ще четат откъси от произведенията, избрани от журито. Ще гостуват също писатели, артисти, художници, фотографи, музиканти и преводачи от България, Австрия, Германия, Полша, Румъния, Северна Македония, Унгария и Чехия.

Литературата е във фокуса на събитията, но не е единствената част от програмата. Ще бъдат представени и аудиовизуалният спектакъл „Ухото на пясъчния човек“ и представлението „Сцени на разсъмване“. В рамките на фестивала ще бъдат открити и три изложби.

Програмата е още в процес на попълване. Номинираните за литературната награда „Елиас Канети“ ще станат известни в средата на септември. Подробности за участниците във фестивала, какво и къде ще представят, всеки може да види на сайта на МД „Елиас Канети“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари