"Пирогов": Призоваваме трагедията с Даная да не се превръща в инструмент за публичен линч!

1
Нека обвиненията към екипите от болницата да се основават на реалните факти и обстоятелства, допълват от лечебното заведение
Нека обвиненията към екипите от болницата да се основават на реалните факти и обстоятелства, допълват от лечебното заведение Снимка: Личен архив

Нека обвиненията към екипите от болницата да се основават на реалните факти и обстоятелства, допълват от лечебното заведение

Екипите на Клиника по неврохирургия, Клиника по детска реанимация, Отделение по педиатрия, Лаборатория по трансфузионна хематология, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, излязоха с отворено писмо по повод смъртта на 15-годишната Даная.

През последните дни и месеци, чрез социалните мрежи и някои средства за масово осведомяване, периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г.

"Като лекари борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход", заявяват от болницата.

"Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри", посочват още от "Пирогов".

От лечебното заведение съобщават, че направени са всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката.

От болницата напомнят, че основното заболяване на пациентката е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което тези пациенти са с многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях са осъществяват само при крайна необходимост.

"С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия призоваваме, обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства. Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза за която работим и стоим всички. Отдавна", завършват от болницата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари