Валентин Димитров отказа информация на майката на Даная

0
Според директорът на болница "Пирогов" Ани Стоянова няма право да пита какво става на служебни заседания относно нейния казус
Според директорът на болница "Пирогов" Ани Стоянова няма право да пита какво става на служебни заседания относно нейния казус Снимка: БГНЕС

Според директорът на болница "Пирогов" Ани Стоянова няма право да пита какво става на служебни заседания относно нейния казус

Директорът на болница "Пирогов" Валентин Димитров е отказал достъп до обществена информация на майката на 15-годишната Даная Кулева - Ани Стоянова, за заседание, на което ръководството на спешния институт обсъжда как да противодейства на нейните протести, пише вестник Сега.

Даная почина в спешния институт миналата година и случилото се с нея предизвика вълна от съпричастност, дълга битка за истината, десетки проверки и обещания за реални промени в детското здравеопазване.

В последните седмици случаят стана причина за протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването". На тях "Пирогов" отвърна със скандално заседание на шефове на клиники, на което се обмисля как да се атакуват протестиращите жени и се отправят недопустими заплахи към тях. Именно думите "Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!" предизвикаха протести в няколко града, включително и на българи в Хага.

За репликите на заседанието обществеността разбра от запис, оповестен от Валя Ахчиева. Здравният министър проф. Христо Хинков призова лекарят, отправил заплахите, да бъде санкциониран от съсловната организация, която може да отнеме лекарските му права. От "Пирогов" не потвърдиха записа, но не го и отрекоха. Ани Стоянова подаде заявление за достъп до обществена информация, с което задава въпроси за това заседание. Заседанието бе предварително обявено и бе ясно, че на него се обсъждат именно Ани Стоянова и протестите в нейна подкрепа. Затова и тя пита кой е присъствал на заседанието, отправяни ли са заплахи към нея и към Кремена Кунева, отразени ли са в протокола всички изказвания на заседанието, как са гласувани решения и т.н. След това заседание официално бе оповестено само, че шефовете на клиники няма да подават колективни оставки, но са в стачна готовност и искат да работят на спокойствие. От протокола пък, разкри Валя Ахчиева, скандалните реплики липсват.

Валентин Димитров обаче счита, че тази информация не касае обществото и в частност Ани Стоянова, въпреки че управлява издържана от всички нас болница. По ирония на съдбата в отказа му се съдържа точно аргумент за оповестяване на цялата информация. "Съгласно легалната дефиниция „обществена информация" е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти", посочва Димитров в отказа си. Именно това би следвало да е аргумент за разкриване на информацията, която далеч не засяга само Ани Стоянова, защото се отнася до морала на хора, които лекуват. Директорът обаче счита, че Ани Стоянова иска неправомерно достъп до служебна информация и служебни документи. Той твърди, че исканите сведения касаят процедурни и организационни въпроси, а документите били свързани с оперативната подготовка на акт на органа и нямат обществен характер.

Ани Стоянова има право да обжалва отказа на Димитров пред административния съд.

Директорът Димитров е оплетен във все по-скандални опити да протака уволнението си. Той го обжалва, но съдът отхвърли жалбата му. Тогава Димитров, който откровено се опитва да оцелее на поста до ротацията, претендира, че няма 15 лв. да плати съдебна такса. След като така спечели един месец, съдът поиска да провери имотното му състояние, въпреки че то е публично достояние. Тогава адвокат Методи Лалов плати таксата, за да тръгне делото. След това обаче Димитров, който нямаше 15 лв., плати 50 лв., за да се оплаче пред Софийската адвокатска колегия срещу Лалов, че му пречи да бави окончателната развръзка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари