Петролът падна под $0. Ще се върне ли до $150?

0
Експерт: "Петролът няма да свърши никога. Въпросът е дали ще инвестираме капитал, за да достигнем до него".
Експерт: "Петролът няма да свърши никога. Въпросът е дали ще инвестираме капитал, за да достигнем до него".

Петролът започна новото десетилетие с цени под $0 за барел за първи път в историята. Сега инвеститорите и анализаторите се опитват да разберат какво ще се случи на пазарите през останалата част от десетилетието, пише Money.bg

В единия лагер са тези, които смятат, че сривът ще изсуши инвестициите в производство на петрол и газ, което пък ще прати цените на черното злато отново над $100 за барел. "Натискът ще бъде огромен. Ще бъде много трудно за някои производители да произвеждат", казва Тревър Уудс, главен инвестиционен директор в хеджфонда Northern Trace Capital. "До 2025 г. можем лесно да достигнем цени от $150 за барел".

Други казват, че пандемията ще покоси търсенето и след затихване на заплахата от вируса и ще започне нова ера на евтин петрол.Дебатът относно дългосрочната посока на най-важния източник на енергия в света е сложен. Петролните пазарите зависят от десетки движещи се части, което го прави труден за прогнозиране.

В дългосрочен план повечето анализатори постигат съгласие, че цените трябва да са около нивата, при които производителите имат печалба от производството на толкова петрол, колкото е търсенето. Covid-19 обаче направи тази сметка по-сложна. Инвеститорите не са сигурни дали пандемията няма да промени трайно транспорта и потреблението, както и дали няма да предизвика по-смела крачка към по-чисти източници на енергия.

След като постигнаха отрицателни нива през април, цените на петрола се възстановиха бързо, благодарение на китайската икономика и ограниченията на добива. Ралито обаче спря след новото повишаване на заразените с вируса, което заплаши търсенето на горива в САЩ. Американският сорт WTI се търгува около $40 за барел от края на юни.Прогнозите за повишение на цените разчитат, че банките и мениджърите на активи ще отказват нужните средства за нови и съществуващи кладенци, което ще доведе до недостиг на пазара. Петролните компании вече намалиха плановете си за разходи в опит да подкрепят баланса си, след като спадът на цените донесе и спад на приходите. Exxon Mobil Corp., която миналата седмица предупреди за значителни загуби през второто тримесечие, планира да намали капиталовите разходи през 2020 г. с $10 млрд. - или 30% от общия бюджет. Европейските компании трябва да отговарят и на натиска от инвеститорите да намалят въглеродния си отпечатък. BP намали инвестиционните си планове с 25% до $12 млрд.

Като цяло, инвестициите в активи ще намалеят с 32% т.г. до $328,4 млрд., според прогноза на Международната агенция за енергетика. Това ще бъде най-големият спад от 10 години насам.Затягането на разходите ще има дългосрочен ефект върху възможността на света да произвежда петрол, смята Кристиян Малек, анализатор в JPMorgan. Той изчислява, че пет милиона барела дневно - или 5% от нивата преди Covid-19 - ще бъдат загубени. Както и че до 2030 г. трябва да бъдат инвестирани още $625 млрд., за да може предлагането да отговори на търсенето.

Малек прогнозира, че цените ще се покачват по-бързо, което ще даде стимул на допълнително производство. "Можем ли да видим петрола на нива от над $100 през следващите две години? Абсолютно", казва той.

Ричард Фулартън, главен инвестиционен директор в лондонския фонд Matilda Capital Management, очаква цените на петрола да достигнат над $100 за барел още през втората половина на десетилетието. "Петролът няма да свърши никога. Въпросът е дали ще инвестираме капитал, за да достигнем до него".

Тези прогнози се различават драстично от пазара, където трейдърите прогнозират, че през останалата част от десетилетието барел от сорта Brent ще се продава за по-малко от $60. Уудс смята, че пазарите надценяват скоростта, с която светът ще се отдръпне от изкопаемите горива. И дори прогнозира, че петролът ще надхвърли пика от $148, постигнат през 2008 г.

За други, връщането до $100 е в сферата на фантазията. Производителите ще могат да изпомпват достатъчно петрол и при цени от $50 за барел, казва анализаторът в Citigroup Едуард Морс. По думите му, технологичните иновации вече са понижили производствените разходи, а заради пандемията все повече хора ще работят от вкъщи и ще летят по-малко, което ще навреди на търсенето.

Мартин Ратс, анализатор в Morgan Stanley, припомня и ролята на OPEC. Но според него картелът няма да се опитва да повиши цените, а ще увеличи добива, за да завземе по-голям пазарен дял. По думите му, това ще се случи, когато доближим пика на търсенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук