Петролът го очаква още една луда седмица

0
Иранската сделка се бави, което ще остави за по-дълго нефта на Ислямската република извън световните пазари
Иранската сделка се бави, което ще остави за по-дълго нефта на Ислямската република извън световните пазари Снимка: iStock

Иранската сделка се бави, което ще остави за по-дълго нефта на Ислямската република извън световните пазари

Цените на петрола вероятно ще скочат още тази седмица поради забавянето на иранските ядрени преговори и потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари. Проблем пред сделката са исканията на русия за писмени гаранции от САЩ, че отношенията ѝ с Ислямската република няма да бъдат засегнати от санкциите. Китай също е повдигнал някои нови въпроси около споразумението, казват източници на Reuters, цитирани от Economic.bg.

Миналата седмица бенчмаркът Брент се повиши с 21% до 118.11 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 26% до 115.68 долара – нива, които не са наблюдавани съответно от 2013 и 2008 г.

"Иран беше единственият истински мечи фактор, надвиснал над пазара, но ако сега иранската сделка се забави, бихме могли да стигнем до дъното на резервоарите много по-бързо, особено ако руските барели останат извън пазара за дълго“, каза Амрита Сен, съосновател на мозъчен център Energy Aspects.

Според него Брент може да се повиши до 125 долара за барел в понеделник, бързо доближавайки се до най-високото ниво от 147 долара, виждано за последно през 2008 г.

Анализатори от JP Morgan заявиха, че петролът може да скочи до 185 долара за барел тази година.

Русия изнася около 7 млн. барела на ден петрол и рафинирани продукти, или 7% от световните доставки. Някои доставки от Казахстан които се извършват от руски пристанища, също са изправени пред усложнения, пише Reuters.

На Иран ще му трябват няколко месеца, за да възстанови петролните потоци, дори ако постигне ядрена сделка, казват анализатори.

Eurasia Group заяви, че новите руски искания могат да нарушат ядрените преговори, въпреки че все още поддържа шансовете за сделка на 70%.

Русия вероятно възнамерява да използва Иран като средство за заобикаляне на западните санкции. Писмената гаранция, позволяваща на Русия да направи това, вероятно е далеч извън сферата на това, което Вашингтон може да предложи в разгара на пълномащабна война в Украйна“, каза Хенри от Евразия. Рим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари