Петък 13-ти

0
Много хора свързват този ден с различни суеверия
Много хора свързват този ден с различни суеверия

Поне веднъж в годината в календара се появява комбинацията петък 13-и.

Много хора свързват този ден с различни суеверия, някои се чувстват нещастни от настъпването му, други вярват, че късметът ще ги изостави точно тогава, а трети просто чувстват необяснима тревога, свързана със съчетанието на денят петък с числото 13. На този ден се продават по-малко самолетни билети, суеверният ви шеф избягва важни срещи и цял ден една четвърт от хората по света просто чакат нещо странно да се случи.

Защо сме такива? Независимо дали сме суеверни или не, не можем да избегнем бърборенето, придружаващо най-странната календарна дата.

Защо числото 13?

Страхът от числото 13 датира от векове и мнозина смятат, че той произхожда от Хамурабийския кодекс, който според съобщенията е изключил 13-ти закон от своите писмени правни наредби. В действителност обаче това всъщност е била само грешка, направена от един от преводачите, който просто пропуснал ред от текст.

Суеверия, свързани с числото 13 съществуват дори сред най-големите умове на историята. Големият австрийско-американски композитор Арнолд Шьонберг имал тежка форма на трискайдекафобия (страх от числото 13). Той пропускал да отмерва 13-ият музикален такт в някои от по-късните си творби, заменяйки го с нотацията “12а”. Освен това той силно се страхувал да не умре в година или на възраст, сборът от цифрите, на които е равен на 13. Когато навършил 76 години, негов колега предположил, че това ще е нещастна за него година, защото 7 + 6 = 13. Всъщност, Шьонберг преживява тази година, за да умре на … почакайте … петък, 13 юли 1951 г.

Интересно е да се отбележи контрастната история на числото 12 с числото 13. Имаме 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 часа на ден и дори 12 дни на Коледа – произтичащи от историческото влияние на Новия Завет и други юдео-християнски традиции.

Защо петък?

Отрицателното възприемане на петък има комбинация от религиозен и културен произход. Някои християни смятат петък за нещастен, защото в този ден от седмицата Исус е разпнат. През XIV и XV век видни личности и писатели започват публично да заклеймяват деня. „Кентърбърийските разкази“ на Джефри Чосър описват петък като „ден на нещастието“, а драматургът Робърт Грийн определя „лицето на петък“ като „тъжен образ на ужас или мъка“.

Защо петък 13-ти?

Не е изненадващо, че не сме много сигурни в историческите доказателства за това как петък 13-и става синоним на лош късмет и суеверие. Има много теории, които датират от по-ранни векове, но повечето от тях са напълно развенчани.

Истинската „петък 13-ти“ истерия започва през 20-ти век. Мнозина определят като нейно начало книгата на Томас Лоусън „Петък, тринайсети“, която се отнася до борсов брокер, който този ден избира умишлено да срине фондовата борса. Една година по-късно през 1908 г. „Ню Йорк Таймс“ става една от първите медии, които пишат за суеверията, свързани с петък 13-ти. По-късно, през 80-те години, популярността на филмовата поредица „Петък 13-ти“ добавя своя дан към културния феномен.

Късметлийски петък 13-ти

Има случаи на спечелили милиони долари от лотарии в петък 13. Според Си Ен Ен, британска двойка печели 17 милиона долара след закупуването на лотарийния си билет в петък 13-ти. В същия ден огледалото им у дома паднало и се счупило, което според друго суеверие води до 7 години лош късмет.

Древните египтяни смятали, че числото 13 е щастливо, защото вярвали, че 13-ият етап от живота е свързан с отвъдното. След упадъка на древноегипетската цивилизация, числото 13 все още се свързва с края на земния живот. Тълкуванието обаче се е изместило от надежда към смърт и страх.

Символи

Някои хора смятат, че числото 13 и черните котки, които са свързани с петък 13, са символи на женствеността.

Науката зад суеверието

1 от 4 американци казват, че са суеверни. Всъщност редица психолози подкрепят суеверията. Психолозите от държавния университет в Канзас казват, че суеверията са свързани с това да се опитате да контролирате съдбата си. Хората често използват суеверия, за да се опитат да постигнат желания резултат или да помогнат за облекчаване на безпокойството. Перфектен пример за това са актьори, музиканти и спортисти, които изпълняват специфични и понякога странни ритуали преди голямо събитие.

Математикът Джоузеф Мазур обяснява как наличието на суеверия всъщност може да насърчи здравословния и положителен манталитет. “Всеки иска да има късмет, но тъй като няма осезаемо нещо, което можем да наречем късмет, трябва да създадем това осезаемо нещо, като го прехвърлим на определен обект. Хората държат на тези обекти като чувство за сигурност.”

Проучване от 2010 г., проведено от психолога Стюарт Вайз, тества група от хора с различни задачи за паметта. Групата хора, на които им било позволено да носят късметлийските си талисмани, се представили по-добре на тестовете за паметта, отколкото хората, на които им били отнети.

По тази логика петък 13-и може да бъде също толкова късметлийски, колкото и нещастен, в зависимост от вашия мироглед. Така че, вместо да се плашите от тази „зловеща“ дата, опитайте се да включите някои положителни ритуали в живота си и вижте какво ще се случи! 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари