Днес е петък 13-ти

1
Време за суеверия и икономически загуби
Време за суеверия и икономически загуби

Петък 13-ти - на тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище.

Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа, пише БГНЕС.

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от хората свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-ти.

Страхът от петък, 13-и всъщност си има историческо обяснение.

13 символизира нарушаването на хармонията и равновесието, съдържащи се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята че е предал Исус, е 13-ият апостол. Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Страхът от фаталната дата си има дори научно наименование – трискаидекафобия.

Психолозите са доказали, че на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, но само защото те започват да се държат неадекватно и неспокойно и сами стават причина за нещастията си. Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на “нещастния” петък 13-и.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари