Песен на турски в учебник за 6 клас! Децата са принудени да научат текста наизуст

2
Песен на турски в учебник по музика за шести клас разбуни духовете в страната
Песен на турски в учебник по музика за шести клас разбуни духовете в страната

Песен на турски е част от задължителната програма за обучение на шестокласниците.

Учениците принудени да наизустяват песен на турски, ако искат да имат шестици.

Песен на турски в учебник по музика за шести клас разбуни духовете в страната. Оказа се, че в учебника по предмета, издаден от издателство „Просвета“, фигурира и турска народна песен, представена на съответния език на южната ни съседка.

Нещо повече, за да имат шестици в час, децата са принудени да наизустят текста, който, за тяхно улеснение, е представен и с транскрипция до оригинала на турски. За поредното безумие в родната образователна система алармира Владимир Борисов, баща на момиченце, принудено от учителката си по музика да научи турската песен наизуст.

Разгневеният мъж публикува в профила си във Фейсбук снимка на въпросния учебник със съответната песен в него. От кадъра ясно се вижда оригиналният текст на песента, заедно с обясненото произношение на сложните турски думи. Освен това под текста е обяснено, че въпросното произведение е традиционна турска песен, на която се играят хора.

Възмутеният баща обясни, че разбрал за нелепата история когато се прибрал от работа вчера, понеделник, и чул как дъщеря му, съвсем сама в кухнята, си мънка нещо под носа на турски. Детето казало на баща си, че учителката им по музика – С. Аврамова им е дала за домашно да научат наизуст песничката, тъй като щяла да изпитва на нея.

Случката се е разиграла в столичното 81 СОУ, а разгневеният родител е категоричен, че няма да позволи детето му да учи нито песни на турски, нито пък уроците за турските празници, в които е наблегнато на Рамазан Байрям.

[ Ето и решението - красива простота ]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари