Пенсионер в Иваново отнесе 1 000 лева глоба за отглеждане на лебеди

0
Обява за продажбата им го издала на органите
Обява за продажбата им го издала на органите

Обява за продажбата им го издала на органите

Русенският окръжен съд осъди пенсионер от село Иваново да плати 1000 лв. глоба заради отглеждането на неми лебеди в дома си. Птиците са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

Случаят нашумя през януари 2020 г., когато полицията и екоинспекцията влязоха в имота на пенсионера и иззеха откритите там три екземпляра. На мъжа беше наложена мярка „подписка“, докато тече разследването по случая.

Жителят на Иваново е имал за хоби да отглежда птици в специални заграждения в двора на имота си. През месец януари 2019 г. закупил от двама други мъже, също птицевъди като него, четири неми лебеда. Отглеждал ги в специално телено заграждение, с малък воден басейн, отделно от другите птици, които имал. Лебедите не можели да се придвижват свободно и да излетят извън заграждението и малко по-късно единият починал, разказва Русе Медиа.

През януари 2020 г. пенсионерът решил да продаде два от лебедите и да си остави единия. Чрез сина си публикувал обява в интернет сайта OLX.bg. В обявата било посочено, че обект на продажба са двойка бели лебеди на две години, че цената е 2000 лева „по договаряне“, и телефонен номер за връзка с продавача . Заради тази обява бил подаден сигнал до РИОСВ –Русе, който бил препратен в Окръжна прокуратура-Русе, по компетентност и била образувана прокурорска преписка.

Така се стигнало до проверката от полиция и екоинспекция в имота, където действително били открити три неми лебеда. Те били иззети от служителите на РИОСВ-Русе, и били транспортирани и настанени в Спасителен център за диви животни в Стара Загора

При извършените клинични прегледи на две от птиците бил установен пододерматит на двата плавника. Това било свидетелство, че птиците са отглеждани на твърда повърхност. Други видими наранявания не били установени. Лебедите били в добро общо състояние.

На делото пенсионерът е признал вината си и е изразил съжаление за стореното. При определяне на наказанието съдът е взел предвид, че притежанието и търговията със защитени видове са забранени от закона, а като дългогодишен любител – птицевъд обвиняемият е съзнавал, че немите лебеди са под закрила. В същото време няма предишни осъждания, не е причинил имуществени вреди, нито тежки телесни повреди, а и самият той е в пенсионна възраст.

Затова наказанието, което му е наложено, е глоба от 1000 лв., като той има право да го обжалва пред по-горна инстанция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари