Съдът потвърди 2000 лева глоба за кмета на Цар Калоян

1
Глобата на Дауд Аляовлу била наложена от РИОСВ - Русе миналата година
Глобата на Дауд Аляовлу била наложена от РИОСВ - Русе миналата година

Административния съд в Разград потвърди окончателно санкция от 2000 лева за кмета на Цар Калоян за това, че не е почистил пет нерегламентирани сметища на територията на общината.

Глобата на Дауд Аляовлу била наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе на 14 декември миналата година, след като не изпълнил предписанията, издадени му близо три месеца по-рано, припомня Екип7.

На 25 септември експерти от РИОСВ извършили извънредна проверка на територията на община Цар Калоян и констатирали пет терена, замърсени с нерегламентирани сметища. Същия ден дали задължителни предписания в срок до 9 октомври 202 г. незаконните депа да бъдат почистени и да се представят документи за това – фактури, кантарни бележки и договори, а РИОСВ – Русе да се уведоми писмено.

Близо месец по-късно, на 23 октомври, при контролна проверка по изпълнение на дадените

предписания, екоинспекторите констатирали частично почистване на четири от терените, но с все още налични в тях строителни и битови отпадъци. Отново били дадени задължителни предписания с нов срок – до 9 ноември, а междувременно на 4 ноември на кмета бил съставен акт за неизпълнение на предписанията от 25 септември.

Така, на 14 декември 2020 година последвало и издаването на наказателно постановление

за извършеното нарушение на Закона за управление на отпадъците, като с него на кмета била наложена глобата от 2000 лева. Документът му бил връчен на 28 януари тази година, а няколко дни по-късно – на 3 февруари санкцията била обжалвана пред РИОСВ.

При последвалото дело пред Районен съдРазград от Община Цар Калоян поиска наказателното постановление да бъде отменено като издадено в нарушение на процесуалните правила. Твърдението на жалбоподателите бе, че посочените за замърсени терени са некоректно описани, с което се нарушавало правото на защита.

След като се е запозна с материалите по делото, Районният съд намери претенциите на кмета на Цар Калоян за неоснователни. Магистратите приеха, че фактическата обстановка е била такава, каквато е описана в наказателното постановление и се подкрепя от

събраните доказателства. Санкцията бе потвърдена от съда на 27 май тази година, като Община Цар Калоян бе осъдена да плати освен нея, и разноските на екоинспекцията по делото в размер на 150 лева.

Недоволни от решението, от Община Цар Калоян се възползваха от правото си да обжалват пред Административния съд в Разград. И втората инстанция обаче се е съгласила с изводите на Районния съд.

В случая единствено релевантният за отговорността на жалбоподателя факт е, дали е изпълнил или не е изпълнил даденото предписание в дадения срок. Касаторът не е представил доказателства, че в периода от 25.09.2020 г. до 09.10.2020 г. е предприел действия и е изпълнил даденото предписание. Ето защо правилно е била ангажирана неговата административно-наказателна отговорност. Наказанието е определено в минималния предвиден в закона размер, който съответства на тежестта на извършеното нарушение, пишат магистратите в решението си.

С него Община Цар Калоян е осъдена да плати на РИОСВ и юрисконсултското възнаграждение в размер на 80 лв. Решението не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари