Потвърдиха глобата на "Българска хлебна мая" за изливане на мръсни води в Дунава

2
Решението на съда е окончателно
Решението на съда е окончателно Снимка: Dunavmost

Решението на съда е окончателно

Административен съд - Русе остави в сила решение №382/14.04.2022 год. на Русенски районен съд, постановено по а.н.д №84/2022 г. по описа на съда. Решението е окончателно, съобщават от АС - Русе.

Русенският районен съд е потвърдил оспореното пред него наказателно постановление № 61 от 25.11.2021г., издадено от директора на РИОСВ гр. Русе. С постановлението на дружеството, на основание чл.165, ал.2, за нарушение на чл.149, ал.1 от Закон за опазване на околната среда е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 2 000 лева.

Според нарушената разпоредба „Физическите и юридическите лица са длъжни да осигуряват незабавен достъп и да оказват съдействие на органите по чл. 148, ал. 3 за всички обекти и територии за извършване на проверка, за измерване или за вземане на проби от настоящи или потенциални източници на замърсяване и/или увреждане на околната среда“.

Издаването на НП №61/25.11.2021г., след съставения на 03.09.2021г. АУАН от главен експерт в РИОСВ - Русе е в резултат на следното :

По повод сигнал до РИОСВ Русе от 02.09.2021г. за изливане в река Дунав на черна лепкава смес, служители на РИОСВ-Русе установили, че това се случва от заустващ колектор, собственост на „Българска хлебна мая“ ЕООД. След телефонен разговор с управителя на дружеството, е дадено съгласие за достъп до производствената площадка на дружеството.

Такъв обаче не бил позволен от служители на дружеството, които не допуснали да бъде извършена проверка от компетентните за това лица от РИОСВ.

Това е и причината за съставения на 03.09.2021г. АУАН. Независимо от подаденото срещу него възражение, на 25.11.2021г. е издадено и оспореното пред РРС наказателно постановление.

Въззивната инстанция приема, че АУАН и наказателното постановление са издадени в съответствие с императивни изисквания за задължителното им съдържание и реквизити съгласно съответните разпоредби от ЗАНН. Прието е, че ЕООД е осъществило състав на нарушение – на разпоредбата на чл. 149, ал. 1 ЗООС, тъй като на 02.09.2021 г., длъжностни лица от РИОСВРусе са отишли до производствена площадка на „Българска хлебна мая“ ЕООД, но не са били допуснати да осъществят нужната проверка.

За това и правилно е била ангажирана административно наказателната отговорност на фирмата. Нормата на чл.166, ал.1 от ЗООС сочи, че „Длъжностно лице, което не допусне в обекта или на територията контролен орган, извършващ проверка, измерване или вземане на проба, се наказва с глоба от 2000 до 20 000 лева“, като според ал.2 на същата норма „Имуществена санкция от 2000 до 20 000 лева се налага на юридическото лице или едноличния търговец в случаите, когато негов работник или служител извърши нарушение по ал. 1, независимо от това дали контролният орган може да установи самоличността на работника или служителя“.

Посочил е още, че изпълнителното деяние е извършено от дружеството, чрез бездействие, изразяващо се в неизвършване на определено действие, за което субектът има задължение, а именно неосигуряване на достъп до площадката на длъжностно лице по чл. 148, ал. 3 ЗООС от страна на работници на юридическото лице.

Преценил е още, че не са налице и предпоставките за приложение на чл. 28 от ЗАНН. С такива аргументи съдът е отхвърлил жалбата срещу наказателно постановление №61/25.11.2021г., издадено от директора на РИОСВРусе и потвърдил санкционния акт. В съдебното си решение е присъдил на основание чл. 63д, ал. 4 и ал.5 от ЗАНН, вр. с чл.37 от ЗПП и чл.27е от Наредбата за заплащането на правната помощ в полза на ответника – АНО, разноски за процесуално представителство – заплащане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева.

Административният съд споделя изцяло изложените в проверявания съдебен акт мотиви за законосъобразност на наказателното постановление.

Настоящият съдебен състав на основание нормата на чл.221, ал.2, изр. 2-ро от АПК се позовава на изложените във въззивното решение мотиви на Русенски районен съд относно доказаността на административното нарушение, извършителят и неговата обективна отговорност, както и досежно липсата на нарушения в проведеното административно-наказателно производство, които да водят до незаконосъобразност на санкционния акт.

Противно на твърдяното в касационната жалба, проверяваният съдебен акт е добре обоснован и мотивиран. Решението е поставено след събиране на всички относими за спора писмени и гласни доказателства, техният анализ поотделно и в съвкупност. Те доказват по безспорен и категоричен начин че е налице деяние, представляващо административно нарушение, за което правилно е ангажирана отговорността на „Българска хлебна мая“ ЕООД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    1234
    Завод да го глобиш с 500 лв. е направо смехотворно! Един приятел има по- голяма глоба от тринога на пътя! Ако всичко е доказано и има умисъл глобата е редно да е 5 цифрена!
  • 3
    5
    ентусиаст
    "Българска хлебна мая" е спряла производство от две години. Единственото предприятие за хлебна мая в Република България затвори поради престарали се еколози. Мръсните води, изляти в река Дунав са отпадък от производството на хлебна мая, който основно е меласа. Дивите патици с удоволствие "изчакваха" пускането на "мръсните води" за да си похапнат хранителната меласа. Няма констатиран случай на умряла патица от консумиране на "мръсни води". Затварянето на "Българска хлебна мая" практически остави България без производител на хлебна мая. Националната сигурност е "защитена" по български. Вероятно нито един представител на самонареклия се "политически елит" не му е известен този факт. Къде си господин кмете, къде сте господа народни представители, къде сте всички радетели за просперитет на региона и държавата. Позор !!!
  • 6
    4
    само питам
    А, няколко милиона глоба на мафиотмаркет ака булмаркет, кога ?
  • 8
    3
    Собствена пита
    От друга страна Вазелина чака да я повишат от началник отдел, на главнокомандуващ. Защото от есента нейния е аут. А кой я преназначи и защо знае всяко дите.
  • 1
    2
    До чуждата пита
    ...в случая може и да имаш право, ама тоз не ми го хвали!!!Сега от другата седмица, като не е Областен ще смени ли Цонавсъщност пак?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари