Пенчо Милков: Новата станция е пътят към санкции на замърсителите на въздуха

2
Размяна на реплики и обвинения между кмета на Русе и Наталия Кръстева
Размяна на реплики и обвинения между кмета на Русе и Наталия Кръстева Видео: Русе Медиа

Размяна на реплики и обвинения между кмета на Русе и Наталия Кръстева

Сериозни дебати около предложението на общината да участва в публичен търг за наемане за две години на автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух имаше на сесията на Общинския съвет. Стигна се и до размяна на политически реплики и обвинения, които нагнетиха напрежението между кмета Пенчо Милков и зам.-председателя на групата на ГЕРБ Наталия Кръстева, предаде Русе Медиа.

Кметът направи изявление, в което обясни какви действия е предприела администрацията от началото на мандата. От 2 сертифицирани станции Русе ще има 6, а ако спечели и тази от Белене, ще станат 7. Станциите трябва да сертифицирани, за да може контролните органи да признават резултатите им и да налагат при необходимост санкции. Пенчо Милков обясни, че се е консултирал с ИА по околна среда и РИОСВ за параметрите на станция и необходимостта от дооборудване за измерване на специфичните органични замърсители в Русе. Заедно с институциите и според сигналите на гражданите ще бъде определено и мястото, където ще бъде разположена новата апаратура. Кметът призова русенци да обърнат внимание на това кой и за какво гласува по тази точка. И определи като абсолютна непочтеност препоръките на опозицията „кметът да се оправя сам“.

От своя страна председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев изказа становище, че най-после се предприемат реални действия за откриване на предполагаемите замърсители и припомни, че в продължение на 8 години – по времето на мандата на Пламен Стоилов, „Монтюпе“ (сега „Линамар“) е бил основен спонсор на Община Русе и фондация „Русе – град на свободния дух“.

Възраженията на опозицията от ГЕРБ основно бяха свързани с неяснотата какво и как ще мери тази станция, какви средства ще се инвестират допълнително от общината, защо точката се внася без обсъждания по комисия, няма ли възможност общината сама да си купи своя станция.

Зам.-кметът Димитър Недев обясни, че в страната има две общини със собствени станции – Бургас и Белене. На община Белене тя вече не е нужна, тъй като проблемът с въздуха е решен. Ако трябва да се купува нова, това ще струва около 700 000 лв. на общината и ще са нужни 1-2 години, а така ще се действа веднага.

С 30 гласа „за“, 0 „против“ и 20 „въздържали“ съветниците дадоха съгласието за участие в публичния търг с тайно наддаване за ползване за срок от 2 години. Началната тръжна цена е определена на 1241,67 лв. на месец без ДДС или 1490 лв.на месец с ДДС. Офертите се подават до 18.02.2021 г., търгът ще се проведе на 19.02.2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари